Νομοθετική πρόταση για τις ποσοστώσεις των δύο φύλων στα ΔΣ των εταιρειών θα προτείνει τον επόμενο μήνα η επίτροπος δικαιοσύνης Viviane Reding, αφού οι εκκλήσεις της περί εθελούσιας αύξησης του αριθμού των γυναικών στα συμβούλια των εταιρειών κατά 40% μέχρι το 2020, δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η νομοθετική πρόταση θα έρθει ύστερα από 3μηνες διαβουλεύσεις και την έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, όπου η Κομισιόν έδειξε ότι μόνο μικρή πρόοδος υπήρξε στην αύξηση του αριθμού των γυναικών στα συμβούλια των εταιρειών.
Σύμφωνα με νομοσχέδιο, που είδαν οι Financial Times, οι εταιρείες θα έρθουν αντιμέτωπες με πρόστιμα καθώς και άλλες κυρώσεις σε περίπτωση που δεν διασφαλίσουν ότι έχουν τουλάχιστον ποσοστό γυναικών 40% στα διοικητικά τους συμβούλια.
Η Κομισιόν έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τη σοβαρή ανισορροπία των δύο φύλων, καθώς η έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο έδειξε ότι 13.7% των μελών διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες είναι γυναίκες, μικρή αύξηση δηλαδή από το 11,8% του 2010.
«Η πρόοδος στη συμμετοχή των γυναικών στα εταιρικά συμβούλια είναι πολύ αργή, με ετήσια αύξηση μόλις 0.6% τα τελευταία χρόνια», τονίζει η προτεινόμενη οδηγία. «Το ποσοστό βελτίωσης στα κράτη μέλη είναι άνισο και έχει δημιουργήσει εξαιρετικά αποκλίνοντα αποτελέσματα».
Παρόλο που μερικές χώρες – όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ισπανία- έχουν ξεκινήσει νομοθετικές διαδικασίες εισαγωγής ποσοστώσεων για τα εταιρικά συμβούλια, άλλες χώρες όπως η Βρετανία και η Σουηδία φέρουν σθεναρή αντίσταση. Δανία, Φιλανδία, Ελλάδα, Αυστρία και Σλοβενία έχουν υιοθετήσει κανόνες για τα εταιρικά συμβούλια των κρατικών εταιρειών.
«Προσωπικά δεν είμαι οπαδός των ποσοστώσεων. Ωστόσο, μου αρέσουν τα αποτελέσματα που φέρνου», τόνισε πρόσφατα η Reding.
Σύμφωνα με το σχέδιο οδηγίας, οι εταιρείες με πάνω από 250 υπαλλήλους ή με περισσότερα από 50εκ € έσοδα θα χρειαστεί να καταθέτουν ετήσιες εκθέσεις αναφορικά με τη σύνθεση των φύλων στα ΔΣ τους. Αυτές που δεν έχουν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις θα έχουν διοικητικά πρόστιμα ή θα αποκλείονται από κρατική βοήθεια ή από διαγωνισμούς.
Πηγή: euractiv.gr