Οι καθυστερήσεις στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε Ρουμανία και Βουλγαρία από την ένταξή του στην ΕΕ το 2007, εμπόδισαν την μετάβαση προς τη δημοκρατία και την οικονομία της αγοράς, τονίζει η γαλλική Γερουσία σε έκθεσή της.

Η διαδικασία μετάβασης της Ρουμανίας «απέχει κατά πολύ από την ολοκλήρωση» ενώ η Βουλγαρία έχει «αργή πρόοδο», γράφουν οι γερουσιαστές Simon Sutur, Michel Billout, Bernadette Bourzai, Jean-François Humbert και Catherine Morin Desailly, που προσφάτως επισκέφθηκαν την Βουλγαρία εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η 50σελιδη έκθεση τονίζει την «ιστορική» διεύρυνση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που τις θεωρεί δύο «γνήσια» γαλλόφωνες χώρες.

Ωστόσο, οι γάλλοι γερουσιαστές υπογραμμίζουν πολλές ελλείψεις στις δύο χώρες και τονίζουν ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν χρησιμοποιήθηκαν σωστά για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να φθάσουν το οικονομικό επίπεδο της υπόλοιπης Ευρώπης.

Την περίοδο 2007-2013, 19.7δις € διανεμήθηκαν στη Ρουμανία και 6.9δις € στη Βουλγαρία. Ωστόσο από τον Ιανουάριο του 2012, η Ρουμανία κατάφερε να απορροφήσει μόλις 4% αυτών των κονδυλίων, ενώ το ποσοστό της Βουλγαρίας για την ίδια περίοδο είναι 19%.

«Πρόκειται για τα χαμηλότερα ποσοστά απορρόφησης κονδυλίων στους 27», λένε οι γερουσιαστές.

Χαμένη ευκαιρία

Οι γερουσιαστές σημειώνουν ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διανεμήθηκαν στη Βουλγαρία είχαν ως στόχο να ενισχύσουν το ΑΕΠ της χώρας κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, σε περίπτωση που γινόταν πλήρης εκμετάλλευση των κονδυλίων μέχρι το 2015. Για τη Ρουμανία, αυτά τα κονδύλια θα μπορούσαν να αντιστοιχούν στο 3.8% του ΑΕΠ της Ρουμανίας, γράφουν.

Ρουμανία και Βουλγαρία είχαν ανάπτυξη ρεκόρ μέχρι την ένταξή τους στην ΕΕ το 2007, αλλά από τότε αυτή μειώθηκε. Η Ρουμανία είχε ύφεση το 2009-2010 ενώ το 2011 είχε ανάπτυξη 2.5%. η πρόβλεψη για φέτος είναι 1.1%.

Η Βουλγαρία από την άλλη την περίοδο 2002-2007 είχε ανάπτυξη 6%, ενώ από το 2007 μέχρι το 2010 είχε ανάπτυξη 1.7%. Το 2010, η ανάπτυξη ήταν σχεδόν μηδενική, ενώ το 2011 αυξήθηκε ελαφρώς στο 1.6%.

Οι γάλλοι γερουσιαστές απέδωσαν την ανικανότητα επένδυσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην «έλλειψη εμπειρίας», στην «έλλειψη διοικητικής και δικαστικής ικανότητας», μόνιμων «δόλιων πρακτικών», καθώς και στους περιορισμούς στο πλαίσιο της ασφαλούς συγχρηματοδότησης.

«Η Κομισιόν πρόσφατα συμφώνησε ότι το ποσοστό συγχρηματοδότησης θα πρέπει να αλλάξει από το 15% στο 5% για Ρουμανία και Βουλγαρία», αναφέρουν.

Σημείωσαν επίσης ότι τα κομμουνιστικά καθεστώτα στις δύο χώρες «θυσίασαν δύο ή τρεις γενιές» ενώ «αναισθητοποίησαν» την κοινωνία των πολιτών.

«Σκληρές» οι εκθέσεις της Κομισιόν

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας συχνά βρίσκει πολύ αυστηρές τις εκθέσεις του Μηχανισμού Συνεργασίας και Εποπτείας της Κομισιόν, ειδικά όσον αφορά στη Ρουμανία. Οι τελευταίες εκθέσεις για Βουλγαρία και Ρουμανία, που δημοσιεύθηκαν στις 18 Ιουλίου, χαρακτηρίστηκαν «εξαιρετικά αρνητικές» για τη Ρουμανία και λίγο πιο «φιλικές» για τη Βουλγαρία.

Ωστόσο υποστηρίζουν την επιτήρηση της Κομισιόν και σημειώνουν: «Για το καλό της Ρουμανίας και τη Βουλγαρίας καθώς και της Ευρώπης, πρέπει να επαγρυπνούμε, καθώς σε αυτές τις χώρες, η μάχη δεν κερδίζεται ποτέ!».

Πηγή: euractiv.gr