Ο Δήμος Καβάλας ανοίγοντας τις επετειακές εκδηλώσεις του 2012 για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Καβάλας τιμά έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς, τον Βασίλη Βασιλικό.

Στη διάρκεια μιας μικρής και σεμνής τελετής, (αύριο Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012, στις 12.00 το μεσημέρι, στην είσοδο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης) παρουσία του συγγραφέα, ο Δήμος Καβάλας θα δώσει το όνομά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη αναγνωρίζοντας έτσι την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα και ταυτόχρονα ευχαριστώντας τον για τη μεγάλη δωρεά του συνόλου των βιβλίων και συγγραμμάτων της προσωπικής του βιβλιοθήκης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 20.30 στην Παλιά Μουσική, ο Δήμος Καβάλας διοργανώνει ειδική εκδήλωση προς τιμήν του Βασίλη Βασιλικού. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο με τη ζωή και το έργο του Έλληνα συγγραφέα ενώ για τον ίδιο θα μιλήσουν οι: Διαμαντής Αξιώτης, Κοσμάς Χαρπαντίδης και Γεθσημανή Καρατζαφέρη.

Βασιλικός Βασίλης: Ένας πολυγραφότατος κομψός λόγιος

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στη Θάσο στις 18 Νοέμβρη 1934, είναι όμως δημότης Καβάλας. Ο πατέρας του Νίκος Βασιλικός διετέλεσε βουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου μετακόμισε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη, όπου έμεινε ως το 1957 – με σύντομη επιστροφή στην Καβάλα μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Βασίλης Βασιλικός φοίτησε στο Λύκειο Καρυωτάκη (Καβάλα), στη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη), στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ανατόλια, στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, στο Yale University, Drama School- SRT (Νέα Υόρκη) για τηλεσκηνοθεσία. Εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), ερασιτέχνης ηθοποιός, δημοσιογράφος, συγγραφέας.

Διετέλεσε αναπληρωτής γενικός διευθυντής, υπεύθυνος προγράμματος στην ΕΡΤ-1 (1981-1984), δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων (1994-1996), πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO από 1996. Απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1980, το οποίο δεν αποδέχθηκε, έχει χριστεί Ιππότης της Μάλτας (1970), Chevalier de l’ de Lettres (1984). Μέλος του Διεθνούς Κοινοβουλίου των Συγγραφέων μ’ έδρα το Στρασβούργο (1995). Έχει μεταφράσει Αντρέ Ζιντ, Τζέημς Μέριλ, Ρεζίς Ντεμπρέ και Μπαλζάκ. Πολλά από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες καθώς και στη γραφή Μπράιγ. Κοντεύει δε, να συμπληρώσει 50 χρόνια από την έκδοση του πρώτου του βιβλίου.

Γνώρισε τους περισσότερους Έλληνες συγγραφείς: Δημήτρη Χατζή, Στρατή Τσίρκα, Γιώργο Ιωάννου ενώ, όταν δολοφονήθηκε ο Κώστας Ταχτσής, έπεισε ένα φίλο του Ιταλό δημοσιογράφο να κατέβει στην Ελλάδα για έρευνα. Στην αρχή συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες της Αθήνας και της Ευρώπης, στα οποία δημοσίευε διηγήματα και κείμενα του.

Η πρώτη λογοτεχνική εμφάνισή του σημειώνεται το 1949 με δημοσίευση τρειών ποιημάτων στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Το 1ο του βιβλίο, νουβέλα, “Η Διήγηση του Ιάσονα” εκδόθηκε όταν ήταν μόλις 20 ετών. Το 1957 έγραψε τα “Θύματα Ειρήνης” κι ακολούθησαν το 1962, οι νουβέλες “Φύλλο, Πηγάδι, Αγγέλιασμα”, η περίφημη 3λογία του, έργο σημαδιακό κι οριακό για την εξέλιξή του.

Έκτοτε ακολούθησαν μερικές δεκάδες βιβλία, σχεδόν 90 τόμοι, που δημιουργούν με τον όγκο τους μύθο παράπλευρο με το περιεχόμενό τους. Από τα γνωστότερα και πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στην Ελλάδα και το Εξωτερικό είναι το « Ζ». Το μυθιστόρημα «Ζ» γράφηκε από τον Βασίλη Βασιλικό με αφορμή τη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη. Το «Ζ» μεταφέρθηκε στο κινηματογράφο από το σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά με πρωταγωνιστή τον Ύβ Μοντάν, έγινε μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες και απέσπασε δυο βραβεία ΟΣΚΑΡ.

Εδώ και λίγα χρόνια έχει αρχίσει να κυκλοφορεί σε αναθεωρημένες κι οριστικές εκδόσεις το έργο του. Ήδη κυκλοφορούν: «Το λιμάνι της αγωνίας», «Ιμάντες», «Μάγια», «Φύλλο-Πηγάδι-Αγγέλιασμα», «Το τελευταίο αντίο», «Η διήγηση του Ιάσονα», «Ο τρομερός μήνας Αύγουστος», «Υπάρχουν όνειρα», «Ατέλειωτη Επιστολή», «Γλαύκος Θρασάκης» και πολλά άλλα.

Η βράβευσή του το 978 με το βραβείο Mediterraneo, (Παλέρμο- Ιταλία) για το σύνολο του έργου του, ήταν πράξη συμβολική κι αρμόζουσα για το χαρακτήρα του έργου του.

Καλός τρόπος ν’ ανακαλύψουμε τον συγγραφέα, η αυτοβιογραφία του «Η μνήμη επιστρέφει με λαστιχένια πέδιλα». Εκεί μέσα, άλλοτε ψύχραιμα κι άλλοτε έκκρυθμα, λύνει λογαριασμούς, διατυπώνει σκληρές αλήθειες και καταγράφει τις διαδικασίες που τον οδηγούν στο μονοπάτι της γραφής. Είναι γραμμένο με διαφορετικούς τρόπους, όπως ακριβώς λειτουργεί κι η μνήμη, συνειρμικά, αποσπασματικά και καμμιά φορά απροκάλυπτα. Ένα θαρραλέο κείμενο που μιλά κυριολεκτικά, για όλους κι όλα. Στις σελίδες του παρελαύνουν σπουδαίες προσωπικότητες του κόσμου, συγγραφείς, διανοούμενοι. Η Ειρήνη Παπά, ο Αλέκος Παναγούλης, η Οριάνα Φαλάτσι, ο Καλβίνο, η beat γενιά όπως ο Γκίνσμπεργκ, ο Τζέιμς Μέριλ, η Μαργκερίτ Ντιράς, ο Ιόλας, ο Σαμαράκης, η Μελίνα Μερκούρη, ο Καζαντζίδης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρόσωπα με τα οποία σχετίστηκε άλλοτε με αγάπη κι άλλοτε με πίκρα.

Στη δημόσια τηλεόραση παρουσιάζει την εκπομπή για το βιβλίο, «Αξιον Εστ», απ’ όπου πέρασαν οι περισσότεροι Έλληνες συγγραφείς.

Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών στην έδρα της Φιλολογίας, Ταξιάρχης Γραμμάτων & Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας (1984), Μέλος του Διεθνούς Κοινοβουλίου Συγγραφέων, στο Στρασβούργο, Μέλος του Δ.Σ. των Γάλλων συγγραφέων (Maison des Ecrivains, Γαλλία, 1990-1993). Είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας μετά τους Καζαντζάκη, Ρίτσο, Καβάφη.

Είναι παντρεμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου κι έχει μια κόρη.