Η ώρα της σύλληψης του κυκλώματος της μεγάλης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο μακριά. Είτε αυτό θα αφορά την φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία είτε τον έλεγχο των κεφαλαίων που έχουν βγει από την χώρα για την οποία υφίσταται μπαράζ δημοσιευμάτων. Ακόμα και ένα μέρος αυτής να συλληφθεί θα ενισχυθούν τα έσοδα σημαντικά και θα βοηθηθεί ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο μήνας που ξεκινά έχει πάρα πολλές αφετηρίες, από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι συσκέψεις εντός της εβδομάδας του υπουργού Ανάπτυξης του κ. Κώστα Χατζηδάκη με τους τραπεζίτες για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Τα πράγματα για τις τράπεζες δεν πάνε άσχημα σύμφωνα με τις αξιολογήσεις που έχουν αναλάβει να κάνουν οι ελεγκτικοί οίκοι, σε συνέχεια της έρευνας της Blackrock, όμως αν η ύφεση συνεχιστεί τότε επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια θα αρχίσουν να επιδεινώνονται επικίνδυνα.

Αντίδοτο σε όλα αυτά είναι και η ενίσχυση των εσόδων. Για αυτό η υπόθεση της φοροδιαφυγής αν δώσει καρπούς θα μεταφραστεί σε πολλαπλές βοήθειες καθώς θα δώσει ανάσα στην μετρολογία και θα αποδώσει αποτελέσματα στον στόχο μείωσης του ελλείμματος.

Το περιβάλλον στην Ευρώπη θα βοηθηθεί σημαντικά καθώς η ΕΚΤ θα χρηματοδοτήσει τις αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων. Άρα η μάχη για την χώρα είναι το εσωτερικό μέτωπο. Και είναι προφανές ότι χρειάζονται άμεσα πάρα πολλές προσθήκες καθώς το πακέτο των 11,5 δις. δεν είναι παρά ένα εργαλείο και μια προϋπόθεση για να πάρουμε την δόση.

Η εικόνα που μεταφέρεται από ανθρώπους που βρέθηκαν στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα είναι ότι το κλίμα είναι πολύ θετικότερο και οι επενδυτικοί κύκλοι έχουν αρχίσει να παρακολουθούν με πολύ καλύτερη πρόθεση τις εξελίξεις. Όμως όλα αυτά είναι πολύ ρευστά και η ευκαιρία να αλλάξει για τα καλά το κλίμα στο επόμενο δίμηνο είναι πλέον στα χέρια μας. Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα. Οικονομία και κοινωνία δεν θα είναι καλό να συνεχίσουν για πολύ ακόμα την πορεία στο κόκκινο.

Αντί να δίνουμε στην Τρόικα μειώσεις μισθών ας της δώσουμε κανένα φοροφυγά. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο.

 Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Πηγή: capital.gr