Το Δημοτικό Ιατρείο συνεχίζει τον μήνα Αύγουστο τις δράσεις του υλοποιώντας πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής με δωρεάν εξετάσεις οστεοπόρωσης. Ο Δήμος Βέροιας, ως μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), πραγματοποιεί μέσω του Δημοτικού Ιατρείου καθ’ όλη την διάρκεια του μήνα Αυγούστου δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωσης) για όλους τους πολίτες του διευρυμένου Δήμου Βέροιας, ανεξάρτητα του ασφαλιστικού ταμείου στο οποίο ανήκουν.

Ο διττός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι αφενός η εξέταση και αφετέρου η πληροφόρηση των συμπολιτών σχετικά με τους τρόπους πρόληψης της «σιωπηλής» αυτής πάθησης.  Οι εξετάσεις οστεοπόρωσης αφορούν κατά κύριο λόγο γυναίκες οι οποίες: α) είναι σε εμμηνόπαυση  β) βρίσκονται σε θεραπεία με κορτιζόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα γ) έχουν πρόβλημα με τον θυρωειδή δ) έχουν βεβαρημένο ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένεια.
Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται από προσωπικό του Δημοτικού Ιατρείου, που έχει εκπαιδευτεί στη χρήση μηχανήματος Μέτρησης Οστικής Μάζας -με υπερηχογράφημα πτέρνας- το οποίο διατέθηκε δωρεάν από το ΕΔΔΥΠΠΥ. Έπειτα από το πέρας των εξετάσεων και την άμεση λήψη των αποτελεσμάτων, γίνεται παραπομπή  στον κ. Θωμά Ντόβα εθελοντή ορθοπεδικό γιατρό του Δημοτικού Ιατρείου, Δ/ντή της ορθοπεδικής κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας,  για εκτίμηση των αποτελεσμάτων και επιπλέον οδηγίες σε όσους εμφανίζουν ενδείξεις οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης.
Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται, παρακαλούνται να καλούν στο τηλέφωνο 2331074113 για ραντεβού ή επιπλέον πληροφορίες. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στον χώρο του Δημοτικού Ιατρείου Βέροιας,  Καπετάν Άγρα 7 (1ος όροφος) από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 8.00-13.00. Ήδη υπάρχει πολύ ενδιαφέρον και προσέλευση  από τον κόσμο.
Για τους πολίτες που διαμένουν σε Δημοτικές Ενότητες μακριά από τον Δήμο Βέροιας έχει ληφθεί ειδική μέριμνα. Οι εξετάσεις μέτρησης οστικής μάζας θα πραγματοποιηθούν στα αντίστοιχα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), των αντίστοιχων Δημοτικών Ενοτήτων σε συνεργασία με το προσωπικό του Δημοτικού Ιατρείου και των προγραμμάτων Βοήθεια στο σπίτι. Συγκεκριμένα οι μετρήσεις θα γίνονται τις παρακάτω ημερομηνίες στις αντίστοιχες περιοχές:
9 Αυγούστου – ΚΑΠΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (Δημοτική ενότητα Δοβρά) τηλ:2331051187
17 Αυγούστου – ΚΑΠΗ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ (Δημοτική ενότητα Αποστόλου Παύλου) τηλ:2331043390
23 Αυγούστου – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΒΕΡΓΙΝΑΣ-ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (Δημοτική ενότητα Βεργίνας) τηλ:2331352019
29-30 Αυγούστου – ΚΑΠΗ ΡΙΖΩΜΑΤΩΝ (Δημοτική ενότητα Μακεδονίδος) τηλ:2331351721 (δύο μέρες λόγω ορεινής απομακρυσμένης περιοχής).
Επισημαίνεται, πως οι ενδιαφερόμενοι δημότες των ανωτέρω δημοτικών ενοτήτων παρακαλούνται να καλούν στα ανωτέρω τηλέφωνα για ραντεβού.
Τελειώνοντας, θα πρέπει να τονιστεί πως η ενημέρωση του κοινού και η προώθηση των δράσεων του Δημοτικού Ιατρείου πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια εθελοντών και συνεργατών με παρέμβαση στο δρόμο (street-work). Οι εθελοντές οι οποίοι συνέδραμαν στο να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια και συνεχίζουν να προσφέρουν στο Δημοτικό Ιατρείο είναι οι:
•    Πασχούλα Κατερίνα –  Ψυχολόγος
•    Τόσκα Ασημούλα –  Κοινωνική Λειτουργός
•    Γαλανομάτης Λάζαρος –  Φοιτητής Κοινωνιολογίας
•    Θεοδωρίδης Αλέξανδρος – Φοιτητής Μουσικών Σπουδών
•    Ανδρεόπουλος Ανδρέας- Πτυχιούχος Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών σπουδών (Εθελοντής αρθογράφος)
•    Το προσωπικό των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» του διευρυμένου Δήμου Βέροιας.
•    Ντόβας Θωμάς ορθοπεδικός, Δ/ντής Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου Βέροιας
Η πολύτιμη συνεισφορά των εθελοντών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, ενισχύει τη λειτουργία του Δημοτικού Ιατρείου Βέροιας και άλλων προγραμμάτων κοινωνικής βοήθειας του Δήμου.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα