Κλειστό θα παραμείνει σήμερα και το δημαρχείο Παύλου Μελά, ως αντίδραση στη σχεδιαζόμενη οικονομική…ασφυξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε ένα τέλμα και κανείς δε μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα για το πότε και πως θα βγει από αυτό.

Είναι η πρώτη που δέχεται το πλήγμα των περικοπών, τη στιγμή που αυτή βρίσκεται δίπλα στον πολίτη. Ενώ η Αυτοδιοίκηση αποτελεί πρωτογενή εξουσία, βρίσκεται τελευταία στη χρηματοδότηση και αυτό λειτουργεί -ειδικά σε συνθήκες δημοσιονομικής πίεσης- σε βάρος των ίδιων των πολιτών. Το χρέος των δήμων επιβαρύνει ελάχιστα το δημόσιο χρέος κι όμως αυτοί δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε πόρους.

Με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε κατάρρευση. Η περικοπή κατά 60% των κρατικών εσόδων και η επιπλέον μείωση 30% από το φετινό προϋπολογισμό, και η μείωση της ΣΑΤΑ κατά 140 εκ. που προστέθηκε στα 130 εκ. προηγούμενων μειώσεων σε δημόσια έργα, οδηγούν τους δήμους σε χρεοκοπία, συρρικνώνει και στραγγαλίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακόμη ορισμένοι δήμοι δε θα έχουν δυνατότητα από Σεπτέμβρη να εκπληρώνουν ούτε καν τις ανελαστικές τους υποχρεώσεις ούτε και να πληρώνουν τους μισθούς στους εργαζόμενους τους. Και όλα αυτά τη στιγμή που τους έχουν εκχωρηθεί νέες αρμοδιότητες χωρίς τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις (πχ μεταφορά μαθητών)» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Απαιτείται άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων και χρηματοδότηση των απαραίτητων αναπτυξιακών έργων από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, είναι όσο ποτέ αναγκαία η υπεράσπιση των Αυτοδιοικητικών θεσμών και λειτουργιών από τον ευτελισμό και την απαξίωση ώστε να δοθεί και η δυνατότητα να στηριχτεί ο τοπικός πληθυσμός και να συγκρατηθεί η κοινωνική συνοχή που απειλείται από την ένδεια».

Πηγή: thestival.gr