Πιθανή αποτυχία μεγαλύτερης ενοποίησης στην ευρωζώνη θα σημάνει τεράστια προβλήματα για τις τράπεζες, τόνισε χθες (27 Αυγούστου) ο επικεφαλής της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena.

Ο διοικητής της τράπεζας υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα βρεθούν σε μεγάλους μπελάδες χωρίς μια ενισχυμένη επιτήρηση των τραπεζών της ευρωζώνης, που για πολλούς θεωρείται ως το πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

«Οι τράπεζες έχουν δανείσει περισσότερα χρήματα από αυτά που έχουν συλλέξει… εάν δεν δημιουργήσουμε αυτό το ευρωπαϊκό σύστημα δε θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το κενό και αυτό θα αποτελέσει κολοσσιαίο πρόβλημα», είπε ο Alessandro Profumo σε συνέδριο του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας.

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία, που είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη σε ιταλικό χρέος, έχει ως στόχο να δανειστεί 3.4δις € πωλώντας ομόλογα στο κράτος προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη κεφαλαίων.

Εάν η τράπεζα, που έχει κεφαλαιοποίηση ύψους 2.8δις €, καταγράψει απώλειες φέτος, θα πρέπει να δώσει μετοχές στο ιταλικό υπουργείο οικονομικών. Η τράπεζα θα δημοσιεύσει υα πρώτα αποτελέσματα για το 6μηνο την Τρίτη.

Πηγή: euractiv.gr