Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι η ΠΓΔΜ μετά την απειλή αποχώρησης του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, εξαιτίας ενός νομοσχεδίου αναφορικά με τα δικαιώματα των σκοπιανών στρατιωτών και των οικογενειών τους.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή (24 Αυγούστου) προκάλεσε κρίση στην κυβέρνηση των Σκοπίων μεταξύ του κόμματος VMRO-DPMNE και του αλβανικού κυβερνητικού εταίρου του, τη Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη DUI, σύμφωνα με δημοσίευμα του Balkan Insight.

Οι ηγέτες της DUI τόνισαν ότι θα εγκαταλείψουν την κυβέρνηση σε περίπτωση που τα ίδια δικαιώματα και προνόμια δεν επεκταθούν στις δυνάμεις των Αλβανών ανταρτών που συμμετείχαν στην εθνοτική σύγκρουση το 2001.

«Σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι τροποποιήσεις μας και περάσει ο νόμος για τα δικαιώματα των δυνάμεων ασφαλείας, θα λάβουμε υπόψη μας όλες τις διαθέσιμες επιλογές», είπε ο εκπρόσωπος του αλβανικού κόμματος Bujar Osmani.

Το νομοσχέδιο κάνει λόγο για μια σειρά προνομίων για τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που πολέμησαν το 2001 καθώς και τις οικογένειές τους, όπως δωρεάν υπηρεσίες υγείας, δικαιώματα απασχόλησης, δικαιώματα στην εκπαίδευση, τη στέγαση και οικογενειακές συντάξεις, τιμές και μετάλλια.

Η πρόταση νόμου αναφέρεται στην περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31 Δεκεμβρίου του 2001, και καλύπτει όλους όσους συμμετείχαν στην υπεράσπιση της χώρας κατά τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αλβανόφωνους, κυρίως στα δυτικά της χώρας. Ο εμφύλιος πόλεμος έληξε με επέμβαση του ΝΑΤΟ και την υπογραφή της Συμφωνίας της Οχρίδας, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερη πολιτική ισχύ στην αλβανική μειονότητα.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι τα μέλη των παραστρατιωτικών οργανώσεων, με αναφορά στους αλβανόφωνους, δεν υπάγονται στα προνόμια της πρότασης.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε χθες (27 Αυγούστου) ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση χωρίς ωστόσο να προβεί σε σχόλιο.

Πηγή: euractiv.gr