«Γιορτάζουμε-Συμμετέχουμε-Μαθαίνουμε-Δημιουργούμε», τα ρήματα…κλειδιά του επετειακού προγράμματος εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων (1913-2013) της απελευθέρωσης της Καβάλας.Γιορτάζουμε για να τιμήσουμε και να θυμόμαστε.Συμμετέχουμε γιατί πρέπει να μάθουμε για τον τόπο μας,με τη μάθηση γινόμαστε χρήσιμοι για τον δήμο και για τους συμπολίτες μας. Η μάθηση μας οδηγεί στη δημιουργία, που εξυψώνει την κοινωνία και τους ανθρώπους σε άλλο επίπεδο»

Kάλεσμα του δήμου προς τους Καβαλιώτες για συμμετοχή στους εορτασμούς,που θα διαρκέσουν δύο εξάμηνα.Ανθρωπιστικός είναι ο χαρακτήρας που επιχειρείται να δοθεί στον εορτασμό, σύμφωνα με τον Δήμαρχο και στόχος της διοργάνωσης των εκδηλώσεων είναι να τιμηθούν οι άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Καβάλας.Το πρόγραμμα των εορτασμών κατανεμήθηκε σε δύο εξάμηνα και σε 7 άξονες δράσεων. Όπως σεμινάρια Ιστορίας, εκθέσεις, διαγωνισμούς, τιμητικές εκδηλώσεις με βραβεύσεις, πολιτιστικές δράσεις, παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον εκκλησιαστικές εκδηλώσεις κ.α.. Ζητούμενο των δράσεων είναι να μάθουν οι Καβαλιώτες την ιστορία της πόλης της Καβάλας να την αγαπήσουν περισσότερο….

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στην δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας, όπου θα τιμηθεί ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικό.

Το πρόγραμμα του 1ου εξαμήνου (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2012)

3 Σεπτεμβρίου 2012

Τιμητική εκδήλωση για τον Βασίλη Βασιλικό

ΠΑΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ, Ώρα 20:30

Ο Δήμος Καβάλας, ανοίγοντας τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης, τιμά έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς τον Βασίλη Βασιλικό.

Για τον συγγραφέα θα μιλήσουν οι Διαμαντής Αξιώτης, Ανδρομάχη Καρατζαφέρη, Κοσμάς Χαρπαντίδης.

5 Σεπτεμβρίου 2012

Εγκαίνια Ναυτικού Μουσείου Καβάλας

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ, Ώρα 20:30

Το Ναυτικό Μουσείο της πόλης ανοίγει επίσημα τις πύλες του, αναδεικνύοντας την πλούσια ναυτική ιστορία και παράδοση της Καβάλας.

Κεντρικός ομιλητής ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, οικονομολόγος, μοντελιστής, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ναυτικού Μουσείου Καβάλας.

17 Σεπτεμβρίου 2012-07-31

Έκθεση Φωτογραφίας Πολεμικού Μουσείου

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ, Ώρα 20:00

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Πολεμικού Μουσείου (παράρτημα Θεσσαλονίκης) με τίτλο: «Το Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων 1912- 1913» και «Το ανδραγάθημα του Υποπλοιάρχου Βότση, ο τορπιλισμός του Φετχί Μπουλέντ».

Διάρκεια έκθεσης: 17 Σεπτεμβρίου έως 28 Σεπτεμβρίου.

Ώρες λειτουργίας καθημερινά 10:00- 13:00 και 18:00- 21:00.

19 Σεπτεμβρίου 2012

Προκήρυξη ανοιχτών μαθητικών διαγωνισμών

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, Ώρα 12:00

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων απελευθέρωσης, ο Δήμος Καβάλας προκηρύσσει διαγωνισμούς με το γενικότερο τίτλο: «Καβάλα 1913- 2013. 100 χρόνια ελεύθερης ζωής. Το χθες, το σήμερα και το αύριο». Οι διαγωνισμοί αφορούν τη φωτογραφία, το διήγημα, το ποίημα, το κόμιξ, τη μουσική σύνθεση και τη σκηνοθεσία. Για τον κάθε διαγωνισμό έχει συσταθεί επιτροπή αξιολόγησης.

28 Σεπτεμβρίου 2012

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των Ευθύμιου Δαβιτζόγλου

και Τάκη Χατζηγρηγορίου

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, Ώρα 20:00

Δύο σπουδαίες μορφές της αθλητικής ιστορίας της πόλης μας τιμώνται στο πλαίσιο των 100 χρόνων ελεύθερης Καβάλας. Η κόρη του Τάκη Χατζηγρηγορίου, Ελευθερία Πανταζή, ο παλαίμαχος αθλητικογράφος της Καβάλας Κώστας Κουγιουμτζόγλου, ο παλαίμαχος αθλητής Στέφανος Καράμπελας και η προπονήτρια Κατερίνα Δράκου αφηγούνται χαρακτηριστικές λεπτομέρειες του βίου των πρωταθλητών, όπως τις έζησαν οι ίδιοι.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

1 Οκτωβρίου 2012

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καβάλας: 110 χρόνια προσφοράς

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, Ωρα 20:00

Εκατόν δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος (ημερομηνία πρώτου πρακτικού 1-10-1902) από τη δημιουργία και τη λειτουργία της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Καβάλας. Ο Δήμος Καβάλας τιμά την ιστορική πορεία του σωματείου και την τεράστια προσφορά του στην πόλη και στους κατοίκους της.

Κεντρική ομιλήτρια: Αγγελική Κιουρτσή- Μιχαλοπούλου, φιλόλογος- συγγραφέας.

5 Οκτωβρίου 2012

1947 – 2012: 65 χρόνια από τα επίσημα εγκαίνια της Παιδόπολης Καβάλας

«Άγιος Γεώργιος»

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, Ώρα 20:00

Τα 65 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος η Παιδόπολη Καβάλας «Άγιος Γεώργιος». Στην εκδήλωση θα ψηλαφηθούν οι πρώτες στιγμές της, η πορεία της στο χρόνο και το χώρο, αλλά και η σημερινή της πορεία.

Ομιλητές: Κλεοπάτρα Τσακίρη – Χατζηαγγέλου, συνταξιούχος υπάλληλος Εθνικού Οργανισμού Προνοίας – πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων και παλιά (1947) τρόφιμος της Παιδόπολης Καβάλας.Ελένη Τουλιοπούλου, εκπαιδευτικός, πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Παιδόπολης «Άγιος Γεώργιος» Καβάλας.Νίκος Ε. Καραγιαννακίδης, ιστορικός

15 Οκτωβρίου 2012

Σεμινάρια τοπικής ιστορίας

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, Ώρα 19:00

Μετά τον περσινό πετυχημένο πρώτο κύκλο ομιλιών τοπικής ιστορίας, διοργανώνεται και φέτος μια σειρά εισηγήσεων που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς. Ο κύκλος αυτός θ’ αναπτυχθεί σε πέντε (5) Δευτέρες (15, 22 και 29 Οκτωβρίου 5 και 12 Νοεμβρίου) και τα θέματα αναφέρονται στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της πόλης, καθώς και σε εκπαιδευτικούς τρόπους προσέγγισης της τοπικής ιστορίας.

Πρόγραμμα σεμιναρίων τοπικής ιστορίας

15 Οκτωβρίου:

Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου: Από την αρχαία Νεάπολη στη βυζαντινή Χριστούπολη: Σπαράγματα ιστορίας 20 αιώνων.

Ευφροσύνη Μπόσκου: «Η βιογραφία του Μεχμέτ Αλή».

22 Οκτωβρίου:

Ευαγγελία Βουζανίδου: Η αθλητική ιστορία της Καβάλας.

Άγγελος Παληκίδης: Σχεδίαση και υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για την τοπική ιστορία.

29 Οκτωβρίου:

Θόδωρος Θεοδωρίδης: Η Καβάλα ως σφάγιο στο βωμό του «οράματος της Ιωνίας» του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Βασίλης Λωλίδης: Ένα λάφυρο που έγινε ραδιοφωνικός σταθμός: Η ιστορία του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού Καβάλας.

5 Νοεμβρίου:

Θόδωρος Λυμπεράκης: Ο ρόλος του λίθου στις αρχαίες λατρείες του Παγγαίου.

Νίκος Τσουμπάκης: Έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

12 Νοεμβρίου:

Πασχάλης Παλαβούζης: Η Καβάλα στη δίνη δύο πολέμων.

Θανάσης Διαλεκτόπουλος: Τοπική ιστορία- μουσειακή εκπαίδευση- διδακτική μεθοδολογία: Η περίπτωση της Νέας Καρβάλης.

17 Οκτωβρίου 2012

Ο Δήμος τιμά τους δωρητές του

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, Ώρα 19:30

Ο Δήμος Καβάλας εγκαινιάζει έναν κύκλο τιμητικών εκδηλώσεων για συμπολίτες που με οποιοδήποτε τρόπο λειτουργούν υποβοηθητικά στο έργο του. Αφετηρία αυτών των εκδηλώσεων είναι η βράβευση του τέως βουλευτή και δικηγόρου της πόλης μας Γεωργίου Αστεριάδη.

Ομιλητής ο δημοσιογράφος Ιωάννης Χατζηεμμανουήλ.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

3 Νοεμβρίου 2012

Παρουσίαση του βιβλίου «Παιδιά της κατοχής και της προσφυγιάς»

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, Ώρα 19:30

Ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Ζήσης Μπρουκάκης σκιαγραφεί μέσα από την αυτοβιογραφία του περιόδους της τοπικής ιστορικής πραγματικότητας. Αρχίζοντας από τη Μικρασιατική καταστροφή και φτάνοντας στο σήμερα αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο σε όλους.

Ομιλητές: Νίκος Γενικόπουλος, εκδότης εφημερίδας «Η Πρωϊνή»,

Νίκος Τσουμπάκης, πρόεδρος Θρακικής Εστίας ν. Καβάλας.

Χάρης Τσιρκινίδης, στρατηγός ε.α. – συγγραφέας

Νικόλαος Ρουδομέτωφ, πρόεδρος ΙΛΑΚ

14 Νοεμβρίου 2012

Παρουσίαση λευκώματος «Επί του πιεστήριου»

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, Ώρα 19:00

Ο επί πολλά χρόνια τυπογράφος της πόλης Παναγιώτης Αναστασιάδης συγκέντρωσε σε ένα τόμο πολλές εξόχως ενδιαφέρουσες φωτογραφίες σε σχέση με την ιστορία του Τύπου στην Καβάλα.

Ομιλητές: Κώστας Παπακοσμάς, θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού, Νίκος Καραγιαννακίδης, ιστορικός.

16 Νοεμβρίου 2012

100 χρόνια ποίησης στην Καβάλα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, Ώρα 19:00

Ο καθηγητής της νεοελληνικής φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευριπίδης Γαραντούδης θα κάνει μια επισκόπηση των ποιητικών έργων που συνδέονται με την πόλη της Καβάλας στη διάρκεια του αιώνα από την απελευθέρωση της πόλης μέχρι σήμερα. Παράλληλα, θα σχολιαστούν οι συνθήκες μέσα στις οποίες τα ποιητικά έργα παρήχθησαν. Κατά την εκδήλωση θα αναγνωστούν ενδεικτικά ποιητικά κείμενα από ερασιτέχνες ηθοποιούς της Καβάλας.

28 Νοεμβρίου 2012

Παρουσίαση επετειακού ημερολογίου του Δήμου Καβάλας για τα 100 χρόνια ελευθερίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, Ώρα 19:00

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

3 Δεκεμβρίου 2012

Έκθεση φωτογραφίας «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι βήμα βήμα»

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ, Ώρα 20:00

H Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών αφιερώνει στην Εκατονταετηρίδα 1912-2012 την πανηγυρική έκθεσή της «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι βήμα βήμα». Η έκθεση παρουσιάζει μια μοναδική συλλογή με 320 περίπου εικόνες προερχόμενες από δέκα αρχεία. Σπάνιες φωτογραφίες – πολλές ανέκδοτες – λιθογραφίες, ζωγραφικοί πίνακες, σκίτσα, αφίσες, επιστολικά δελτάρια και πρωτοσέλιδα εφημερίδων αφηγούνται βήμα – βήμα την Ιστορία κατά τρόπο συναρπαστικό.

Διάρκεια έκθεσης: 3 Δεκεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου.

Ώρες λειτουργίας καθημερινά 10:00- 13:00 και 18:00- 21:00.

12 Δεκεμβρίου 2012

Ο καπνός και η οικονομία της Καβάλας

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΟΣΚΑΡ, Ώρα 19:30

Προβολή ντοκιμαντέρ για το ένδοξο καπνικό παρελθόν της πόλης μέσα από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ και του Μουσείου Καπνού. Την εκδήλωση θα προλογίσει η κ. Ευθυμία Πέγιου.

Πηγή: kavalanet.gr