Η Ελλάδα εκτιμά ότι η διετής επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής θα δημιουργήσει ένα χρηματοδοτικό κενό μικρότερο των 18 δισ. ευρώ το οποίο θα μπορεί να καλύψει εκδίδοντας βραχυπρόθεσμο χρέος αντί να ζητήσει περισσότερα χρήματα από τους διεθνείς πιστωτές της, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το επιχείρημα αυτό αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Ελλάδας ώστε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ ότι το να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους δεν συνεπάγεται αυτομάτως και περισσότερο χρήματα για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία, αναφέρει το πρακτορείο.

“Η κυβέρνηση δεν θέλει το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί εάν μας δοθεί επιμήκυνση δύο ετών για την εφαρμογή των μέτρων να αποτελέσει βάρος για τους δανειστές μας”, δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται στο πρακτορείο.

“Αυτή είναι η στρατηγική μας στο θέμα. Γι’ αυτό (ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς) δήλωσε στις πρόσφατες συναντήσεις του ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, όχι επιπλέον χρήματα”.

Η Ελλάδα εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να γεφυρωθεί με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, αναφέρει ο αξιωματούχος.

“Η κυβέρνηση έχει σειρά προτάσεων για το πώς θα μπορούσε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό”, προσθέτει ο αξιωματούχος.

“Μια από αυτές είναι να μας επιτραπεί να εκδώσουμε περισσότερα έντοκα το 2013, όταν το οικονομικό περιβάλλον θα έχει βελτιωθεί και θα μπορούμε να το κάνουμε με μικρότερο κόστος”, σημειώνει.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος σημειώνει ότι “περιμένουμε πως η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 αντί του 2015 και αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος της δημοσιονομικής μας θέση σε μακροπρόθεσμο επίπεδο”.

Πηγή: energypress.gr