«Νέα Συνθήκη» για πολιτική ενοποίηση και επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης θέλει η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel.
Εδώ και καιρό η Γερμανία πιέζει για μεταβίβαση περισσότερων εθνικών αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες, ωστόσο έρχεται αντιμέτωπη με άλλα κράτη.
Η Merkel ελπίζει σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η Σύνοδος του Δεκεμβρίου θα συμφωνήσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαδικασιών για μια νέα συνθήκη.
Η ιδέα, που σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό κυκλοφόρησε στις συναντήσεις των Βρυξελλών από σύμβουλο ευρωπαϊκών υποθέσεων της Merkel, θυμίζει τη συνθήκη των ευρωβουλευτών το 2001- εμπνευσμένη από τη Συνθήκη της Φιλαδέλφεια (γνωστή και ως Ομοσπονδιακή Συνθήκη) που οδήγησες στην υιοθέτηση του αμερικανικού ομοσπονδιακού συντάγματος- που είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συντάγματος.
Το εν λόγω σύνταγμα τελικά απερρίφθη από Γαλλία και Ολλανδία το 2005 και κατέληξε η βάση για τη Συνθήκη της Λισαβόνας που ισχύει σήμερα.
Πολλά κράτη μέλη, θυμούμενα τις μακρόχρονες διαμάχες πριν τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας, διστάζουν να ξαναμπούν σε μια μακρά διαδικασία θεσμικής μεταρρύθμισης.
Ορισμένες χώρες όπως η Ιρλανδία θα πρέπει να διεξάγουν δημοψήφισμα για οποιαδήποτε νέα συνθήκη ενώ η διαδικασία θα αυξήσει τις πιέσεις στη Βρετανία- όπου η ευρωσκεπτικιστική αντιπολίτευση αυξάνει τα νούμερά της- για ολική αποχώρηση από την ΕΕ.
Ωστόσο η Γερμανία πιστεύει ότι στενότερη δημοσιονομική και πολιτική ένωση- με επιτήρηση της ΕΕ πάνω στους εθνικούς προϋπολογισμούς- είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση των κρατών μελών και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ευρώ.
Ιστορικό
Πιεζόμενοι από τη Γερμανία, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τον Δεκέμβριο του 2011 σε μια νέα συνθήκη για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη και για μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους της ΕΕ.
Η νέα συνθήκη, που εγκρίθηκε από τη σύνοδος της 9ης Δεκεμβρίου, απορρίφθηκε από την Βρετανία, που προσπάθησε να πάρει παραχωρήσεις ως αντάλλαγμα τροποποίησης των υφιστάμενων συνθηκών.
Πηγή: euractiv.gr