Mέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) έγινε επισήμως από την Τετάρτη η Ρωσική Ομοσπονδία, μετά από σκληρές διαβουλεύσεις που διήρκεσαν 18 ολόκληρα χρόνια.

Η Ρωσία ήταν η τελευταία σημαντική διεθνώς οικονομία που παρέμενε εκτός Παγκοσμίου Οργανισμό Εμπορίου.Αναλυτές και πολιτικοί ευελπιστούν τι η Ρωσία, η οποία συνιστά μια ιδιαίτερα κερδοφόρο, αλλά και ιδιαίτερα προβληματική, αγορά για τους ξένους επενδυτές, λόγω της γραφειοκρατίας του κρατικού προστατευτισμού, θα μεταμορφωθεί με την είσοδο της στον Οργανισμό.

«Μακρύ ταξίδι» χαρακτήρισε την ενταξιακή πορεία της Ρωσίας με προορισμό τον Παγκόσμιο Οργανισμό, ο γενικός διευθυντής του Πασκάλ Λαμί.

Πάντως, χιλιάδες ρωσικές επιχειρήσεις εκφράζουν ανησυχίες για αυτή την εξέλιξη, καθώς συμμετοχή στον ΠΟΕ προϋποθέτει χαμηλή φορολόγηση των εισαγωγών και περιορισμό των επιδοτήσεων, γεγονός που ενδέχεται να πλημμυρίσει τη ρωσική αγορά με φθηνά εισαγόμενα προϊόντα, συνθλίβοντας τις εγχώριες εταιρείες.

Παρά την κριτική, η κυβέρνηση αντιτείνει πως οι κανόνες που επιβάλλονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θα λειτουργήσουν ευεργετικά για την αγορά, πιέζοντας τις μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, μειώνοντας το κόστος των εξαγωγών και συνεπώς αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των ρωσικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Παράλληλα, απελευθερώνονται οι ρωσικές εξαγωγές μετάλλων προς την ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα πρακτικά θα τριπλασιαστούν, ως προς τις σημερινές επιδόσεις τους, οι εξαγωγές προς ΕΕ ρωσικής ελάτης και πεύκου.Αντίθετα, δεν προβλέπεται μεταβολή των δασμών των εξαγομένων προς ΕΕ φυσικού αερίου και πετρελαίου Ρωσίας.

Πηγή: skai.gr