Σε τηλεφωνική επικοινωνία τους ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας χαιρέτισαν τις δεσμεύσεις της ΕΚΤ ότι θα στηρίξει το ευρώ, ωστόσο επισήμαναν την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει με σταθερό ρυθμό την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων.

Ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι κ.κ. Ολάντ και Κάμερον τόνισαν πως οι κινήσεις της ΕΚΤ «δεν ακυρώνουν την ανάγκη η Ελλάδα να σταθεροποιήσει την οικονομία της».Νωρίτερα ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα με τον οποίο επίσης συμφώνησε ότι οι δεσμεύσεις της ΕΚΤ είναι θετικές.

Την ίδια ώρα ο βρετανικός Τύπος αντιμετωπίζει με διάφορους τρόπους τις εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα.

Η ευρωσκεπτικιστική Τάιμς σημειώνει στο κύριο άρθρο της ότι η Ελλάδα οδεύει προς την έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς ο μόνος τρόπος να παραμείνει στη νομισματική ένωση είναι η δημιουργία μίας ευρείας δημοσιονομικής ένωσης.

Στο παρόν κλίμα μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι αποδεκτή από χώρες όπως Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία, επισημαίνει το άρθρο, αν και υπάρχει ανησυχία για τη διάχυση της κρίσης.

Η εφημερίδα επαναλαμβάνει πάντως ότι κατά την άποψή της ότι η Ελλάδα θα ωφελείτο από την επιστροφή της στη δραχμή.Αντίθετα, η φιλοευρωπαϊκή Ιντιπέντεντ τονίζει σε κεντρικό άρθρο της ότι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη παραμένει η λιγότερο ελκυστική επιλογή. Προσθέτει ότι για πρώτη φορά η πρόθεση να μη ληφθεί άμεσα απόφαση για την Ελλάδα, όπως διεμήνυσαν χθες οι Μέρκελ και Γιούνκερ, είναι θετική.

Η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι πρέπει να δοθεί παράταση στην Ελλάδα για την εφαρμογή του δημοσιονομικού της προγράμματος, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είναι πιο σοβαρή στις προθέσεις της σε σύγκριση με τις προηγούμενες.

Πηγή: skai.gr