Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες

Μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο τη σκυτάλη παίρνει το Βερολίνο, καθώς μέσα από την έκθεση αναδεικνύεται το Ολυμπιακό Ιδεώδες και η αίγλη που εκπέμπει η αρχαία Ολυμπία.

Από 30/8 έως 7/1 θα διαρκέσει η έκθεση με τίτλο «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες», στο μουσείο Martin Gropius Bau στη Γερμανία.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που το μουσείο της Ολυμπίας πραγματοποιεί μια τόσο μεγάλη έκθεση στο εξωτερικό», ανέφερε ο διευθυντής του γερμανικού μουσείου, Gereon Sievernich.

Πρόκειται για μία συλλογή 1.000 εκθεμάτων εκ των οποίων τα 577 προέρχονται από ελληνικά μουσεία. Συγκεκριμένα συμμετέχουν το Μουσείο της Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο. Τα υπόλοιπα εκθέματα συλλέχθηκαν από το Μουσείο του Βατικανού, τις αρχαιολογικές συλλογές του Μονάχου, της Δρέσδης και του πανεπιστημιακού μουσείου του Tubingen*.

Στην έκθεση υπάρχουν εκθέματα χρονολογημένα από την μυκηναϊκή εποχή μέχρι και την ρωμαιοκρατία, φανερώνοντας τη σπουδαιότητα που είχε το ιερό της αρχαίας Ολυμπίας και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα. Πέρα από τα εκθέματα που είναι αποτέλεσμα ανασκαφών 140 χρόνων, θα υπάρξουν και ψηφιακές αναπαραστάσεις για να συνθέσουν την έκθεση- αφιέρωμα στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Η παρούσα έκθεση δεν στοχεύει απλά να συμπυκνώσει το απόθεμα της γνώσης ή να αφηγηθεί στο κοινό την ιστορία της Ολυμπίας, αρχαία και σύγχρονη, αλλά κυρίως να παρουσιάσει τη διαχρονική Ολυμπία, γύρω από την οποία συναντώνται και συμπλέκονται επίκαιρες και πανανθρώπινες αξίες» τόνισε η γενική γραμματέας Πολιτισμού του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη.

Η έκθεση αποτελείται από 3 θεματικούς άξονες:

– Ολυμπία, το ελληνικό ιερό

Μέσα από τα εκθέματα του ιερό της Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής της Ήλιδας, προβάλετε η ιστορία του. Βασικός στόχος της έκθεσης αποτελεί να παρουσιαστεί η σημαντική θέση που κατείχε το ιερό της Ολυμπίας στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

– Οι έρευνες στην Ολυμπία

Μέσα στην έκθεση παρουσιάζονται όλες οι έρευνες και ανασκαφές που έγιναν όλα τα χρόνια στην αρχαία Ολυμπία. Ακόμη, θα γίνει παρουσίαση των νέων ανασκαφικών μεθόδων με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

– Οι Αγώνες

Στην τελευταία θεματική ενότητα προβάλεται ο αθλητισμός ως βασικό κομμάτι της ζωής των αρχαίων Ελλήνων. Γίνεται λόγος για το ιδανικό σώμα, το οποίο προβαλλόταν μέσα από την ενδυματολογική ένδεια των αγαλμάτων. Επίσης προβάλλονται πολλά αθλήματα και ο τρόπος διεξαγωγής τους. Τέλος, παρουσιάζονται οι αξίες και τα ιδανικά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μετά τη Γερμανία επόμενος σταθμός της έκθεσης αποτελεί το Αθλητικό και Ολυμπιακό Μουσείο του Κατάρ στη Ντόχα, το Μάρτιο του 2013, με τη μόνη διαφορά πως θα υπάρχει και μία ξεχωριστή ενότητα για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τελευταία στάση της έκθεσης αποτελεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, από το Δεκέμβρη του 2013 έως την άνοιξη του 2014.

* Στην έκθεση συμμετέχουν μεταξύ άλλων με αρχαία έργα τα εξής μουσεία και συλλογές:

Μουσεία Αρχαίας Ολυμπίας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο, Antikensammlung Berlin, Staatliche Kunstsammlung, Albertinum Dresden, Staatliche Antikensammlungen Munchen, Eberhard-Karls-Universitat Tubingen, Museum Schlosss Hohentubingen Tubingen, Musee du Louvre, Musei Vaticani, Galleria dei Candelabri Roma, Museo Nazionale Romano, Deutsches Archaologisches Institut (DAI), Akademisches Kunstmuseum – Antikensammlung der Universitat Βόννης, Institut fur Angewandte Geowissenschaften (IAG) der Technischen Universitat Darmstadt, Archaologisches Institut der Universitat Gottingen, Γοττίγγη, Geographisches Institut der Johannes-Gutenberg-Universitat Mainz, Universitat Tubingen και Institut fur Klassische Archaologie, Τυβίγγη.