Η χρηματιστηριακή αγορά αρχίζει να αποτυπώνει τα πρώτα θετικά σημάδια για τις προσδοκίες που διαμορφώνονται όσον αφορά την σταθεροποίηση της οικονομίας εντός της ευρωζώνης. Παρά το γεγονός ότι διαγνωσμένης αξίας διεθνείς αναλυτές σημειώνουν ότι οι αποφάσεις των Γερμανών θα κρίνουν την τύχη της Ελλάδας, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι ο πολιτικός κόσμος έχει ωριμάσει σε μια κατεύθυνση που θα λάβει αξιόπιστες αποφάσεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Οι προβλέψει ότι η χώρα θα φύγει εκτός ευρώ ανήκει στον αγγλοσαξονικό παράγοντα, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες της ευρωζώνης αλλά και μια διαφαινόμενη αλλαγή της τάσης του κέντρου βάρους στις πολιτικές αποφάσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί, σύμφωνα με τους πολιτικούς κύκλους, την θετική έκπληξη καθώς δείχνει σθεναρά προσανατολισμένος στη συγκρότηση και εφαρμογή ενός συνδυασμένου προγράμματος που περιλαμβάνει το συνδυασμό των μέτρων που απαιτεί η οικονομία. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει το γκολ, δηλαδή να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις ή την αποκρατικοποίηση – κλειδί που θα δώσει το στίγμα ότι τα πράγματα στην Ελλάδα αλλάζουν. Βεβαίως και αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην παρούσα φάση η αποτίμηση του ΟΠΑΠ, καθώς τα σημερινά της επίπεδα είναι πάρα πολύ χαμηλά για την αξία της επιχείρησης. Αυτό είναι ένα εν δυνάμει σημαντικό πρόβλημα για το οποίο οι τεχνικές λύσεις υπάρχουν. Ο ΟΠΑΠ εξάλλου δεν έχει λόγο να συνεχίσει να αποτελεί ένα πολικό ταμείο όπως έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια.

Το άλλο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με την ΔΕΗ. Εκεί όπως διαφαίνεται η πώληση μονάδων και κυρίως λιγνιτικών αποτελεί την πρώτη πιθανότερη εναλλακτική λύση. Όπως είναι σήμερα η ΔΕΗ, όλοι γνωρίζουν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Άρα, το τι θα γίνει δεν υπόκειται μόνο σε μια στενή πολιτική αντίληψη αλλά σε μια ρεαλιστική οικονομική αντιμετώπιση.

Στην αγορά ενέργειας, οι εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ θα είναι άμεσες και θα διαμορφωθούν πάρα πολλά νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας και στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, καθώς ήδη μεγάλος ιδιωτικός όμιλος εξασφάλισε σημαντικά φθηνότερη προμήθεια από αραβική χώρα.

Τέλος, όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, είναι προφανές ότι η κατεύθυνση που υπάρχει είναι η απομάκρυνση από οποιαδήποτε μορφής κρατικοποίηση και η ενθάρρυνση ισχυρών σημάτων. Το ζήτημα είναι ότι τα σημερινά τους ομόλογα αποτελούν και πάλι την «αχίλλειο πτέρνα».

 Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Πηγή: capital.gr