Σε εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέσω συγχωνεύσεων καταστημάτων σε Κύπρο και Ελλάδα και μειώσεων προσωπικού στην ελληνική αγορά, προβαίνει η Λαϊκή Τράπεζα, στο πλαίσιο του πλάνου αναδιάρθρωσης που έχει εκπονήσει.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, η τράπεζα θα κλείσει τουλάχιστον 40 υποκαταστήματα στην Κύπρο -και πολύ περισσότερα στην Ελλάδα- ώστε να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα, ενώ θα προσφέρει νέα περισσότερο ελκυστικά κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης στο προσωπικό της.

Στην Ελλάδα το δίκτυο των καταστημάτων έχει ήδη μειωθεί από 174 σε 151. Στόχος είναι η τράπεζα να καταφέρει να πετύχει υψηλά επίπεδα κερδοφορίας και σημαντικές αποδόσεις κεφαλαίων εντός μιας πενταετίας, ώστε να επιστρέψει το συντομότερο σε ιδιωτικά χέρια.Περικοπές έχουν ήδη γίνει και στο μισθολόγιο του προσωπικού, καθώς και στα επιδόματα των στελεχών της Λαϊκής.

Το μισθολόγιο ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ετησίως. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, έχει αναλάβει ο οίκος KPMG.Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από την Ελλάδα λόγω της βαθιάς ύφεσης αλλά και της αβεβαιότητας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Οι Πορτογάλοι της Millennium Bank εξετάζουν τις δυνατότητες πώλησης της τράπεζας χωρίς ωστόσο να έχει εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον, ενώ δυνατότητες πώλησης της Geniki Bank εξετάζει ο μητρικός γαλλικός όμιλος Societe Generale.Σημειώνεται ότι στις 30 Απριλίου η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσθετες ζημιές 315,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής, οι αυξημένες ζημιές οφείλονται στο αυξημένο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, που ανεβάζει την τελική απομείωση στο 76,4% έναντι 65% που περιλήφθηκε στα προκαταρκτικά αποτελέσματα.Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, οι ζημιές της τράπεζας ανήλθαν στα 3.650 εκατ. ευρώ έναντι 3.335 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο του 2012.

Η Λαϊκή έχασε τελικά 2.331 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα αντί 1.969 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες ζημιές προέκυψαν από επισφάλειες και από τη διαγραφή υπεραξίας.

Πηγή: skai.gr