Έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά μήκος του πετρελαιαγωγού Κικρούκ-Σεϊχάν, στην επαρχεία Μαρντίν της Τουρκίας, βόρεια από τα σύνορα με τη Συρία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Ενάργειας της Τουρκίας, τους οποίους επικαλείται ως πηγές το πρακτορείο Reuters, η έκρηξη διέκοψε την ροή πετρελαίου στον αγωγό, ενώ οι επισκευές αναμένεται να διαρκέσουν έως 10 ημέρες. Εν τω μεταξύ, πυρκαγιά η οποία προκλήθηκε από την έκρηξη εξακολουθεί να μαίνεται.

Έως τώρα, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση. Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ, που διατηρεί στενές σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ισχυρίζεται ότι οι κούρδοι αντάρτες είναι υπαίτιοι για την επίθεση.

Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι πρόκειται για την δεύτερη βομβιστική επίθεση που πλήττει τον αγωγό Κιρκούκ-Σεϊχάν κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς έκρηξη είχε σημειωθεί κατά μήκος του αγωγού και στις 20 Ιουλίου, προκαλώντας πολυήμερη διακοπή της πετρελαϊκής ροής. Ο αγωγός Κιρκούκ-Σεϊχάν έχει μήκος 960 χιλιομέτρων και μεταφέρει περίπου το 25% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράκ.

Πηγή: skai.gr