Τους τομείς της υγείας και κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων, τα προνοιακά επιδόματα και τις συντάξεις, έχει βάλει στο μικροσκόπιό της η τρόικα, απαιτώντας να υπάρξουν νέες περικοπές.Οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι συνεχείς, καθώς το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί η τελική συνάντηση με τους επικεφαλής της τριμερούς πριν αναχωρήσουν από την χώρα μας.

Στον «αέρα» φαίνεται ότι βρίσκεται μέχρι στιγμής τόσο η αποπληρωμή των φόρων σε περισσότερες δόσεις, καθώς η τρόικα ζητά ισοδύναμα μέτρα για να το επιτρέψει, όσο και οι μειώσεις των ειδικών μισθολογίων.Σε εκκρεμότητα και το ποσό των συντάξεων πάνω από τις οποίες θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα αποφύγει τις επώδυνες παρεμβάσεις προκειμένου να βρεθούν τα 11,5δισ.€ των περικοπών.Ήδη οι τροϊκανοί ζήτησαν από το Υπουργείο Υγείας να βρει 1,2δισ.€ μόνο για το 2013, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό έπρεπε να βρει 600εκ€ για τη διετία 2013-2014 με το βάρος των περικοπών να πέφτει στον ΕΟΠΥΥ.

Ταυτόχρονα ζήτησαν και 500εκ€ περικοπές από το ΥΕΘΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον επανασχεδιασμό της δομής των ενόπλων δυνάμεων θα εξοικονομηθούν περί 450εκ€ κυρίως από το κλείσιμο και τη σύμπτυξη στρατοπέδων, ενώ το Υπουργείο θα παραχωρήσει έναντι ενοικίου 20 στρατόπεδα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στα οποία θα δημιουργηθούν κέντρα μεταναστών, η ανέγερση των οποίων θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολολκλήρου με κοινοτικά κονδύλια.

Τη μερίδα του λέοντος στις περικοπές έχει το υπουργείο Εργασίας με περισσότερα από 5δισ.€. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εξετάζεται η λύση μικρότερων περικοπών για συντάξεις ακόμη και από 700€ και πάνω παρά μεγαλύτερων για συντάξεις πάνω από τα 1400€.Ειδικά για τους διπλοσυνταξιούχους στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για μείωση της μιας σύνταξης κατά 35% ενώ μειώσεις μελετώνται και στα πλαφόν των συντάξεων.

Για τις περιπτώσεις αυτών που λαμβάνουν περισσότερες από μια μελετάται το πλαφόν να πέσει από τα 3680 στα 3500€ ενώ για μια κύρια σύνταξη από τα 2.773 στα 2500€. Από το τραπέζι δεν έχει φύγει και η σκέψη για την καθολική περικοπή των δώρων στις επικουρικές συντάξεις.

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η σύνδεση της χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων με εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια με μια από τις προτάσεις να θέτει τον πήχυ στις 30.000€ όπως επίσης και το αναδρομικό ψαλίδι στα εφάπαξ.Στον «αέρα» βρίσκονται και τα ισοδύναμα που πρότεινε η ελληνική πλευρά προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και να εφαρμοσθεί η ρύθμιση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 10 δόσεις.

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται έτσι ώστε να αποφευχθούν επιπλέον μέτρα για την κάλυψη των αστοχιών του φετινού προϋπολογισμού οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 3,5δισ.€. Το ΥΠΟΙΚ επιμένει ότι θα πρέπει να καλυφθούν με την επίσπευση μέτρων που θα αποφασιστούν για την επόμενη διετία και που δεν θα έχουν μεγάλο κοινωνικό κόστος.

Προτάσεις:

• Μείωση συντάξεων από 700€ και πάνω

• Διπλοσυνταξιούχοι – Μείωση μιας σύνταξης 35%

• Πλαφόν για πολλές συντάξεις από 3680€ σε 3500€

• Πλαφόν για μια σύνταξη από 2773€ σε 2500

• Κατάργηση δώρων στις επικουρικές συντάξεις

• Εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια για τα προνοιακά επιδόματα

• Αναδρομική μείωση εφάπαξ

Πηγή: skai.gr