«Θηλιά» στη διοίκηση και τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ βάζει η Τρόικα, πιέζοντας για περικοπές 800 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο περιστολής των δαπανών στην υγεία κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 – 2014.Κι όλα αυτά την ώρα που ο νεοσύστατος ασφαλιστικός οργανισμός βρίσκεται ήδη υπό κατάρρευση, καθώς μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2012 εμφανίζει «μαύρη» τρύπα 1,5 δισ. ευρώ.

Συνολικά τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, από τα προηγούμενα έτη μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 4 – 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά είναι προς το ΕΣΥ και τα υπόλοιπα προς τους παρόχους υγείας, όπως φαρμακοποιοί, ιδιωτικές κλινικές, φυσιοθεραπευτές.

Ενδεικτικό είναι ότι από τα 3.000 φυσιοθεραπευτήρια το 2008 σήμερα λειτουργούν τα 2.040, ενώ το 25% των 6.500 ιδιωτών γιατρών του ΕΟΠΥΥ είτε έχει αποχωρήσει ήδη, είτε έχει ζητήσει να αποδεσμευτεί από τον Οργανισμό.Το επιπλέον ψαλίδισμα λοιπόν κατά 800 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να φέρει μία σειρά επαγγελματιών υγείας σε οριακό σημείο.

Πέραν της ελλιπούς χρηματοδότησης η κατάσταση του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα και από την ένταξη σε αυτόν χρεωμένων ασφαλιστικών ταμείων, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ, που δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΙΚΑ το οποίο έναντι των 150 εκατομμυρίων ευρώ που έπρεπε να δίνει στον ΕΟΠΥΥ μηνιαίως, λόγω εσωτερικών οικονομικών προβλημάτων, χορηγεί τελικά μόλις τα 50 εκατομμύρια, μεγαλώνοντας τη «μαύρη» τρύπα του Οργανισμού.Το νυστέρι στην υγεία που θέτει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Οικονομικών η Τρόικα, περιλαμβάνει άλλες 4 προτάσεις για προνοιακά επιδόματα, συντάξεις, νοσοκομεία και φάρμακα.

Πηγή: skai.gr