Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Προύσας, Ελπιδοφόρου, πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα της Απολλωνιάδας Προύσας Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή πολλών Ελλαδιτών, που είχαν έρθει με λεωφορεία από την Αλεξανδρούπολη, την Καστοριά, την Περαία Έδεσσας, την Καβάλα, την Βέροια, αλλά και από την Κωνσταντινούπολη.

Η συγκίνηση ήταν διάχυτη σε όλους τους επισκέπτες, παιδιά και εγγόνια των προσφύγων, οι οποίοι πριν 90 χρόνια είχαν αναγκαστεί –κάτω από δραματικές συνθήκες– να εγκαταλείψουν την πανέμορφη αυτή καστρόπολη. Πολλοί δεν άντεξαν και ξέσπασαν σε κλάματα. Αρκετοί ντόπιοι Τούρκοι, αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα της στιγμής, έγιναν ένα με τους επισκέπτες, τους πρoσέφεραν καρέκλες, νερό, γλυκίσματα, κάθισαν μαζί τους, αναπολώντας και αυτοί με τη σειρά τους δικούς τους γονείς, οι οποίοι πριν 90 χρόνια είχαν εγκατασταθεί εδώ, προερχόμενοι από ένα άλλο, παραλίμνιο χωριό, τις Πέτρες Αμυνταίου: «- Εσείς ήρθατε εδώ και κάνατε Θεία Λειτουργία στην εκκλησία των προγόνων σας, εμείς άτσαμπα θα μπορέσουμε να προσευχηθούμε στα τζαμιά που άφησαν οι πρόγονοί μας στην Ελλάδα;».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των νεκρών της Μικρασιατικής Καταστροφής και οι επισκέπτες, αφού ξεναγήθηκαν στην όμορφη πόλη, αποχώρησαν για τα ξενοδοχεία τους, εμφανώς συγκινημένοι.

Εξέχουσα μορφή ο αεικίνητος Μητροπολίτης Προύσας, Ελπιδοφόρος, με τη βοήθεια του οποίου πραγματοποιήθηκε η ιστορικής σημασίας αυτή τελετή. Είναι γνωστές οι προσπάθειές του για την αγορά παλαιών ελληνικών εκκλησιών, με σκοπό την αναστήλωσή τους. Ήδη αγόρασε τον ιστορικό βυζαντινό ναό της Παναγίας Παντοβασίλισσας στην Τρίγλια και έπεται συνέχεια με τους ναούς των Ταξιαρχών Προύσας και Συγής. Στην ομιλία του τόνισε πόσο σπουδαίο είναι να επισκεπτόμαστε τα ελληνικά χριστιανικά μνημεία στη Μικρά Ασία, για να τα αναστήσουμε και να τα χαρίζουμε ζωή.

Ραντεβού το άλλο καλοκαίρι στην Απολλωνιάδα.