Το ζήτημα της μη καταβολής εκ μέρους της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν της κρίσιμης οικονομικής διάστασης για τη βιωσιμότητά τους, έχει και σημαντικές νομικές προεκτάσεις, οι οποίες συνίστανται όχι μόνο στην ενδεχόμενη απευθείας παράβαση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, και, μάλιστα επιμέρους διατάξεων του νόμου 4001/2011 αλλά και στη δυνατότητα εννόμου προστασίας του παραγωγού μέσω της δικαστικής διεκδίκησης των εν λόγω οφειλών, πτυχές της οποίας θα εκτεθούν πολύ συνοπτικά στη συνέχεια.

Η αξίωση των παραγωγών κατά της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. θεμελιώνεται στις συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που συνάπτονται και, ως εκ τούτου, η μη καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνιστά παραβίαση των όρων των αντίστοιχων συμβάσεων. Μεταξύ των ουσιαστικών και δικονομικών προϋποθέσεων, με τη συνδρομή των οποίων μπορεί να ζητηθεί η δικαστική διάγνωση της οφειλής και να επιτευχθεί η ικανοποίηση των παραγωγών, είναι αφενός η ύπαρξη χρηματικής απαίτησης από ορισμένη έννομη σχέση (εν προκειμένω τη συμβατική σχέση μεταξύ της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και του παραγωγού) και αφετέρου η απαίτηση αυτή καθώς και ποσό της να αποδεικνύονται με σχετικό έγγραφο.

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή του ενδίκου βοηθήματος, το οποίο πρέπει να ασκηθεί για τη διεκδίκηση της οφειλής, αυτή θα εξαρτηθεί από τα ειδικότερα στοιχεία της εκάστοτε υπόθεσης τα οποία σχετίζονται με τον τρόπο αποστολής των τιμολογίων προς τη ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και κυρίως από τον τρόπο παραλαβής αυτών. Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία έγγραφα για την άσκηση του ενδεδειγμένου ένδικου βοηθήματος είναι τα τιμολόγια πώλησης, τα αντίστοιχα αποδεικτικά παράδοσής τους, η σύμβαση πώλησης και τα ενημερωτικά σημειώματα της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. Ως εκ τούτου, είναι αυτονόητο ότι τα δεδομένα και οι νομικές παράμετροι της κάθε επιμέρους περίπτωσης θα προκαθορίσουν το είδος της ενδεδειγμένης νομικής αντιμετώπισης και προστασίας.

Επιμέλεια στήλης: «Μεταξάς & Συνεργάτες – Δικηγόροι & Νομικοί Σύμβουλοι» (www.metaxaslaw.gr)

Πηγή: energypress.gr