To Μεσανατολικό, το Κυπριακό και οι απειλές της Τουρκίας κατά της Κύπρου σε σχέση με την ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου με τον ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Riad Al-Malki, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης της ΥΠΕΞ Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής, καλωσορίζοντας τον Παλαιστίνιο Υπουργό, αναφέρθηκε στις πολύ στενές σχέσεις που συνδέουν τους δύο λαούς.

Διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος τηρεί στάση αρχών σε σχέση με το Παλαιστινιακό, σημειώνοντας ότι η Κύπρος τάσσεται υπέρ της άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυσή του.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο αξιωματούχο για τη στασιμότητα στις απευθείας διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι αυτή οφείλεται στην πάγια αδιαλλαξία της Τουρκίας.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η πλευρά μας είναι προσηλωμένη σε επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύση βάσει των αρχών και σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ.

Για τις απειλές της Αγκυρας κατά της Κύπρου σε σχέση με την ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Βουλής τις χαρακτήρισε απαράδεκτες, σημειώνοντας ότι σχετίζονται με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου που διασφαλίζονται από τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Παλαιστίνιος Υπουργός αναφέρθηκε στις αδελφικές, όπως τις χαρακτήρισε, σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Εξέφρασε δε την εκτίμησή του για τη σταθερή στάση αρχών που τηρεί η Κύπρος στο Παλαιστινιακό ζήτημα και αναφέρθηκε στις προσπάθειες, που καταβάλλονται από παλαιστινιακής πλευράς για την επίλυσή του.

Για το Κυπριακό, τόνισε ότι η αλληλεγγύη της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής είναι αταλάντευτη και βασίζεται στην κοινή ιστορία και τις κοινές αρχές των δύο φίλων λαών.

Πηγή: energypress.gr