Περίπου η μισή ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα, που εκλύεται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες, απορροφάται από τη φύση και ειδικότερα από ωκεανούς, δάση και άλλα οικοσυστήματα.

Μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων του πανεπιστημίου του Κολοράντο και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον βιογεωχημικό Άσλεϊ Μπαλαντάιν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», ανέλυσε στοιχεία 50 ετών σχετικά με το διοξείδιο του άνθρακα, διεθνώς. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, παρά τη διαρκή αύξηση των εκπομπών αερίων, τα οικοσυστήματα της θάλασσας και της ξηράς δεν έχουν χάσει -ακόμα τουλάχιστον- την ικανότητά τους να απορροφούν σε μεγάλο μέρος αυτά τα αέρια και έτσι να αποτελούν πάντα μια πολύτιμη «ασπίδα» προστασίας κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το συμπέρασμα αυτό είναι σημαντικό και εν μέρει καθησυχαστικό, επειδή ορισμένες άλλες μελέτες είχαν εκτιμήσει ότι ήδη η Φύση εμφανίζει σημάδια κορεσμού και σταδιακής αδυναμίας να παίξει αυτό τον ρόλο αναχώματος κατά της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος. Προς το παρόν, πάντως, φαίνεται πως οι ωκεανοί και τα άλλα οικοσυστήματα δεν έχουν μειώσει το ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα, που αφαιρούν από την ατμόσφαιρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένει πάντα ο κίνδυνος πως κάποια στιγμή η Φύση θα εμφανιστεί «ανίκανη» να παρέχει χείρα βοηθείας στους ανθρώπους- και, όταν συμβεί αυτό, η άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να λάβει ανησυχητικά μεγάλες διαστάσεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κλιματολόγος της ΝΟΑΑ Πίτερ Τανς, «δεν περιμένουμε ότι αυτό (σ.σ. η βοήθεια από τη Φύση) θα συνεχιστεί για πάντα».

Πηγή: energypress.gr