Η επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις οδικούς άξονες που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης σύμφωνα με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο υπουργός σε συνέντευξή Τύπου, πρόκειται για πολύ σημαντικά έργα που θα δημιουργήσουν 30.000 νέες θέσεις εργασίας άμεσα κατά την κατασκευή τους και περίπου 50 με 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας έμμεσα, στις περιοχές που θα κατασκευαστούν. Αποτελούν επομένως βασικά έργα για την ανάπτυξη.

Ήδη ο ειδικός διαπραγματευτής που ορίστηκε από την κυβέρνηση, ο Ευθύμιος Βιδάλης, έχει ξεκινήσει επαφές με τους παραχωρησιούχους και τους εκπροσώπους των 43 τραπεζών που χρηματοδοτούν τα έργα προκειμένου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει επιτευχθεί μία πρώτη συμφωνία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα έργα, προϋπολογισμού 8,3 δισ. €, να έχουν απεμπλακεί έως τα τέλη του έτους.Ο υπουργός υποδομών αναφέρθηκε και στην πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τμήματα του ομίλου ΟΣΕ με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την εταιρεία ROSCO, που συντηρεί το τροχαίο υλικό, να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Όπως είπε, η σύσταση της εταιρείας ROSCO προβλέπεται ήδη από το πλάνο αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ. «Θα επιδιώξουμε το βέλτιστο μέγεθος και μία λειτουργική δομή της ROSCO εξετάζοντας πιθανές συνέργειες, προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση κατά τα πρότυπα άλλων χωρών» σημείωσε.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες στην αξιοποίηση, με συμβάσεις παραχώρησης, των 37 περιφερειακών αεροδρομίων.

Την προσέλκυση επενδυτών θα αναλάβει το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, εντός δύο εβδομάδων σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ταμείου, θα παραδοθεί το οριστικό έγγραφο πολιτικής, δηλαδή η εισήγηση των συμβούλων σε σχέση με το πλαίσιο των περιφερειακών αεροδρομίων, πως πρέπει να προχωρήσει η πολιτική σε σχέση με τα αεροδρόμια

Έως τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει συνταχθεί μελέτη και για την απελευθέρωση της αγοράς των ΚΤΕΛ με στόχο να καταρτιστεί σχετικός νόμος το 2013 και να απελευθερωθεί η σχετική αγορά μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2015.

Παράλληλα, στο πακέτο του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνονται και δράσεις για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και παρεμβάσεις στην αγορά. Πρώτος στόχος, η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και η απλούστευση των αδειοδοτήσεων για επιχειρήσεις και επαγγέλματα.

Σε ανακοίνωση της η Κομισιόν χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έτσι όπως ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υπουργό ανάπτυξης.Σύμφωνα με την Επιτροπή, η υλοποίηση των δέκα προτεραιοτήτων που έθεσε ο υπουργός «θα συμβάλλει στις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στις οποίες η Ελλάδα έχει δεσμευθεί και οι οποίες απαιτούνται για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Πηγή: skai.gr