Ακλόνητη φαίνεται να είναι η πίστη των Φιλανδών στο ευρώ καθώς και στην ανάγκη διάσωσης των «απείθαρχων» μελών της ευρωζώνης.

«Έπρεπε να τακτοποιήσουμε τα δικά μας προβλήματα στο παρελθόν. Ο κόσμος ρωτάει γιατί πρέπει εμείς να βοηθήσουμε και τους άλλους;», τόνισε η Maija Siirala, Φιλανδή πολίτης.

Η Φινλανδία είναι μία από τις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται ακόμη στο ΑΑΑ, έχοντας ανακάμψει από την χρηματοπιστωτική κρίση στις αρχές του ’90 χωρίς εξωτερική βοήθεια, με τα χρόνια λιτότητας και αποπληρωμές χρεών να βρίσκονται ακόμη στη μνήμη πολλών.

Τώρα η Φινλανδία πρέπει να παράσχει μέχρι και 12.6δις €, περίπου 6% του ΑΕΠ της, για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

«Νομίζω ναι, ακόμη πρέπει να βοηθάμε τους άλλους», είπε η Siirala.

Αυτό αποτελεί εν μέρει αναγνώριση ότι η Φινλανδία έχει επωφεληθεί από την συμμετοχή της στην ευρωζώνη.

«Καθόλου πιθανή» μια φινλανδική έξοδος

Ενώ η Φιλανδία ζητά εγγυήσεις για τη συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης, ο οικονομολόγος Nouriel Roubini έχει τονίσει ότι η καλύτερη επιλογή για τη χώρα είναι να εγκαταλείψει το ευρώ συνολικά.

Η Φιλανδία υιοθέτησε το ευρώ καθώς αναδυόταν από την σκιά της πρώην σοβιετικής ένωσης, που κατεύθυνε την εξωτερική πολιτική της χώρας για πολλές δεκαετίες μετά τον 2ο ΠΠ.

Η κατάρρευση της ΣΕ προκάλεσε μεγάλη ανεργία και πληθωρισμό, όπως επίσης και κερδοσκοπία πάνω στο νόμισμα της χώρας που προκάλεσε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

«Έτσι όπως το βλέπω, μια μικρή χώρα όπως η Φιλανδία, κατά κάποιο βαθμό πάντα θα ελέγχεται από έξω», είπε ο Timo Korkeamaki, καθηγητής οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Hanken. «Εάν είσαι μέσα στο ευρώ, τουλάχιστον θα έχεις μεγαλύτερο έλεγχο από ό, τι θα είχες εάν είσαι μια μικρή χώρα με μικρό νόμισμα».

Δημοσκόπηση του MTV3 και της εφημερίδας Aamulehti νωρίτερα μέσα στο μήνα, έδειξε ότι το 1/3 των ερωτηθέντων θέλει τις αδύναμες χώρες εκτός ευρωζώνης, ενώ το 17% ελπίζει και σε φινλανδική έξοδο από το ενιαίο νόμισμα.

Μια ξεχωριστή δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι το 44% των Φιλανδών θέλει δημοψήφισμα για μια πιθανή έξοδο της χώρας τους από την ευρωζώνη, ενώ το 49% τάσσεται κατά του δημοψηφίσματος.

Πηγή: euractiv.gr