Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και η υποτίμησή της δεν θα έλυνε απολύτως κανένα πρόβλημα, υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Robert Mundell, καθώς δεν θα ήταν δυνατόν να διαχειριστεί το χρέος της με τη δραχμή.

Μία χρεοκοπία της χώρας θα ήταν προτιμότερο να γίνει με συντεταγμένο τρόπο, εντός του ευρώ.

Όπως και η Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του ΄50, έτσι και η Ελλάδα, έχει επιλέξει την πορεία της εντός της Ευρώπης και θα πρέπει να επιμείνει σε αυτή. Πριν την κρίση, παρατηρεί ο νομπελίστας οικονομολόγος, η χώρα σημείωνε τη μεγαλύτερη αύξηση στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της, σήμερα το επίπεδο αυτό πέφτει θεαματικά, ωστόσο θα επανακάμψει.

Η χώρα πρέπει να περιορίσει σημαντικά τη σχέση των δημόσιων δαπανών της με το ΑΕΠ της, συνεχίζει ο κ. Mundell. Το πρόβλημα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ είναι πως το κράτος πρόνοιας είναι πλέον πολύ ακριβό. Η χρηματοδότησή του δεν είναι πλέον εφικτή καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη φορολογική βάση.

Σήμερα στην Ευρώπη το κράτος πρόνοιας αντιπροσωπεύει περίπου το 45% του ΑΕΠ εκεί που οι μελέτες το τοποθετούν στο 25% ώστε να παραμένει σε βιώσιμα επίπεδα.

Ο κ. Mundell υποστηρίζει πως διέξοδο στην κρίση θα έδινε η μεγαλύτερη παρεμβατικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ευρωπαϊκή αγορά. Όπως και στην περίπτωση των τοξικών ομολόγων στις ΗΠΑ το 2007, οπότε η Ομόσπονδη Τράπεζα αναγκάστηκε να αγοράσει τα συγκεκριμένα ομόλογα, έτσι και η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει μεγάλες ποσότητες ομολόγων της Ελλάδας, της Πορτογαλίας κτλ. Και ενδεχομένως κάποια στιγμή να μπορέσει να εκδίδει και δικά της ομόλογα, προσθέτει.

Το ευρώ είχε αρκετές διακυμάνσεις από τη δημιουργία του, ισχυρίζεται ακόμα ο οικονομολόγος, και τίθεται πλέον ερώτημα μήπως θα έπρεπε να δημιουργηθεί μία σταθερή διακύμανση 1:1 με το δολάριο.

Τέλος, ο Robert Mundell διερωτήθηκε μήπως για χώρες όπως την Ελλάδα, ένα προεδρικό σύστημα να λειτουργούσε καλύτερα, να ήταν πιο σταθερό, ενώ εκτιμά πως οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν λειτουργούν αποτελεσματικά.

Πηγή: skai.gr