Ικανοποιημένος από την πρόοδο των συζητήσεων εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας Πoλ Τόμσεν μετά τη συνάντηση που είχε με τους άλλους δυο επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Επισήμανε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο ακριβής χρόνος παραμονής της τρόικας στην Αθήνα, (πιθανότατα να αναχωρήσει στο τέλος της εβδομάδας) ενώ άγνωστο παραμένει αν θα επιστρέψει εντός του Αυγούστου.

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στους επικεφαλής τις γενικές κατευθύνσεις των παρεμβάσεων, ενώ τα τελικά μέτρα θα παρουσιαστούν μετά την συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη πρόκειται να παρουσιαστούν στους επικεφαλής της τρόικας τα οριστικά μέτρα ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την διετία 2013 – 2014.

Αναμένεται να επιβληθούν πλαφόν σε συντάξεις, εφάπαξ και κοινωνικά επιδόματα.

Προτείνεται πλαφόν 2.200 έως 2.400 ευρώ στις συντάξεις. Επίσης προτείνεται η περικοπή κατά 5% για συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και κατά 10% για ποσά άνω των 1.400 ευρώ.

Εξετάζεται επίσης η κατάργηση του προνοιακού μέρους της κατώτατης σύνταξης για όσους συνταξιούχους έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές.

Για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας σχετικά με την περικοπή δαπανών ενημέρωσε τη Τετάρτη τον πρωθυπουργό ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης. «Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει με δίκαιο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ενόψει της σημερινής επίσκεψης Μπαρόζο σαφές στίγμα της Κομισιόν έδωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Χοακίν αλ Μούνια, ο οποίος τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, αν χρειαστεί περισσότερη χρηματοοικονομική βοήθεια.

Πηγή: skai.gr