Ανοιχτά και ….με την άδεια του ΣτΕ θα είναι πλέον τα φαρμακεία τόσο τα Σάββατα όσο και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.

Με απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκαν όλες οι αιτήσεις που είχαν υποβάλει οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Κορινθίας και Λιβαδειάς ζητώντας την ακύρωση και την αναστολή των αποφάσεων των Περιφερειαρχών (Μάιος 2012) με τις οποίες προβλέπεται το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.

Οι Σύλλογοι υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακοποιών θα επιφέρει «ανεπανόρθωτη βλάβη στους φαρμακοποιούς», καθώς μεταξύ άλλων θα οδηγήσει σε περιορισμό του ελεύθερου ανταγωνισμού στον τομέα της λιανικής διάθεσης φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, με δυσμενείς για τους φαρμακοποιούς οικονομικές συνέπειες.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας όμως έκριναν ότι είναι αόριστες οι αιτιάσεις των φαρμακοποιών και απέρριψαν τις αιτήσεις αναστολών των τριών Φαρμακευτικών Συλλόγων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η βλάβη που επικαλούνται οι φαρμακοποιοί δεν επέρχεται από τις αποφάσεις των περιφερειαρχών, αλλά από τον ίδιο το νόμο 3918/2011, ο οποίος για λόγους δημοσίου συμφέροντος προβλέπει την ευχερέστερη πρόσβαση του κοινού στην αγορά φαρμάκων. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται στην απόφαση, δεν είναι αρμοδιότητα του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας η αναστολή εφαρμογής του νόμου.

Πηγή: zougla.gr