Ανήμερα των γενεθλίων μου κυκλοφόρησε ο νέος Spider-man και σκέφτηκα ότι αυτό από μόνο του ήταν ένας καλός οιωνός.

Και δεν πήγα με μεγάλες προσδοκίες. Το μόνο που ήξερα για το σκηνοθέτη ήταν ότι το 2009 είχε σκηνοθετήσει τη ρομαντική κωμωδία (500) Days of Summer και το επώνυμό του: Webb δηλ. Web(b) Ιστός (!) … Ακόμα ένας καλός οιωνός.

Και στην ταινία έπαιζαν ηθοποιοί με κύρος όπως ο Martin Sheen στο ρόλο του Ben Parker, η Sally Field ως May Parker και o πολύ καλός Ουαλός Rhys Ifans που τελευταία τον είδαμε στο Anonymοs -2011 αλλά προσωπικά τον λάτρεψα στο ρόλο του συγκάτοικου του Hugh Grant, καλλιτέχνη Spike, στο Notting Hill -1999, στο ρόλο του Dr. Curt Connors /The Lizard.

Καλός οιωνός εις την τρίτη.

Και το ζευγαράκι -και στη ζωή- Andrew Garfield (Peter Parker /Spider-man) και Emma Stone (Gwen Stacy), τι στο καλό, καλή χημεία θα έχει ….σκέφτηκα…

Επίσης πολύ μου άρεσε που σε αυτήν την ταινία θα παρακολουθούσαμε το νεαρό ήρωα στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την μυστηριώδη εξαφάνιση του πατέρα του και παράλληλα θα βλέπαμε ξανά και με μια νέα οπτική, την εσωτερική και εξωτερική του μεταμόρφωση από ντροπαλό έφηβο σε άνθρωπο αράχνη.

Από όλα τα τεχνάσματα πλοκής αυτό της μεταμόρφωσης είναι το πιο συναρπαστικό

Και το πίστεψα ότι θα έβλεπα μια πιο σκοτεινή/ρεαλιστική εκδοχή του σούπερ ήρωα, πολύ πιο κοντινή στην εικονογραφημένη του υπόσταση

Τι καλύτερο από μια νέα εκδοχή της παλιάς καλής ιστορίας με καταπληκτικά νέα οπτικά εφέ και σε 3D!

Τι καλύτερο δώρο γενεθλίων για μια αμετανόητη σινεφίλ !

Λυγμός…

Αυτό που είδα τελικά ήταν μια μάλλον βιαστική και τελικά άσκοπη επανεκκίνηση της τριλογίας που αγαπήσαμε την προηγούμενη δεκαετία, δημιουργίας του Sam Raimi, με τον Tobey Maguire στο ρόλο του σούπερ ήρωα (2002, 2004 και 2007).

Άσκοπη, για έναν πολύ απλό και ουσιαστικό λόγο: την απουσία ενός στοιχειωδώς καλού σεναρίου.

Η ιστορία ξεκινά και συνεχίζεται , ασύνδετη, με σκηνές που ακολουθούν η μια την άλλη, σαν οι -πολλοί- σεναριογράφοι να τις σχεδίαζαν με πρόγραμμα υπολογιστή.

Οι πιο υποψιασμένοι θεατές απλώς περιμένουν αυτό που ξέρουν ότι θα συμβεί …. να συμβεί.

Καμιά ανατροπή, κανένα ενδιαφέρον και οπτικά εφέ που δεν εντυπωσιάζουν γιατί τα έχουμε ξαναδεί .

Στη θέση του auter Raimi, ένας διεκπεραιωτής χωρίς όραμα, χωρίς προσωπική δημιουργική άποψη, τελικά χωρίς λόγο.

O Sam Raimi που αρχικά ήθελε να σκηνοθετήσει το 4ο Spider-man ως μια ταινία ενηλικίωσης για τον ήρωα και ήθελε τον John Malkovich στο ρόλο του “κακού”, απέρριπτε το ένα σενάριο μετά το άλλο.

Όταν η εταιρία παραγωγής άσκησε πιέσεις, ανακοινώνοντας ως ημερομηνία εξόδου της νέας ταινίας στους κινηματογράφους την 5η Μαΐου 2011, ο Raimi , εγκατέλειψε το project , αφού δεν έβρισκε κάποιο λόγο να συνεχίσει την ιστορία, δηλ. κάποιο δυνατό σενάριο που να εγγυάται μια καλή συνέχεια .

Λίγες μόνο ημέρες μετά την αποχώρηση του Raimi, η Sony και η Marvel, που ήθελαν πάση θυσία να συνεχίσουν τη μηχανή που κόβει δολάρια, χρησιμοποιώντας μάλιστα όλη την ομάδα του Raimi (δημιουργούς και τεχνικούς) αποφάσισαν να ξεκινήσουν την ιστορία από την αρχή.

Πολύ γρήγορα ανακοίνωσαν την πρόσληψη του Marc Webb και αφού ¨γυάλισαν¨ κάποια από τα απορριπτέα σενάρια, προσέλαβαν τους πιο hot νέους ηθοποιούς και κάνα δυο παλιούς θρύλους και δημιούργησαν μια ταινία που ξεχνιέται μισή ώρα αφού τη δεις.

Αν όμως δεν είστε και οι φανατικότεροι οπαδοί κόμικς και δε νοιάζεστε τόσο για την καλλιτεχνική αρτιότητα μιας τέτοιας ταινίας, αλλά θέλετε να περάσετε 2 ευχάριστες ώρες βλέποντας ξανά ή για πρώτη φορά την ιστορία του σπασίκλα Peter Parker που αποκτά υπεράνθρωπες δυνάμεις και στο τέλος κερδίζει και το κορίτσι, ακόμη προλαβαίνετε.

Για τους υπόλοιπους, περιμένετε μέχρι να βγει στις ελληνικές αίθουσες o Σκοτεινός Ιππότης.

Λέτε εκείνη την ημέρα να ανακαλύψω κάποια ξεχασμένη επέτειο;

Ευτυχώς όμως το σκηνοθέτη τον λένε Nolan και όχι Batman(n).

Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα

http://www.youtube.com/watch?v=JRpdMwMweXM