Τέσσερις μήνες πριν τις κρίσιμες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Ουκρανός πρόεδρος Viktor Yanukovich προχώρησε στο κλείσιμο δύο ανεξάρτητων ειδησεογραφικών οργανισμών, ένας εκ των οποίων είναι ο Lb.ua, που συνεργάζεται με την EurActiv εδώ και μήνες.

Η Sonia Koshkina, που θεωρείται από τις κορυφαίες δημοσιογράφους στην Ουκρανία, είπε στην EurActiv ότι αυτή και η συντακτική της ομάδα επέλεξαν την εξορία, διότι είναι αντιμέτωπες με 7ετή ποινή φυλάκισης, όπως ακριβώς δηλαδή και η πρώην πρωθυπουργός Yulia Tymoshenko.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο Yanukovich ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να ξεκινήσει ποινικές έρευνες εναντίον του Lb.ua και του TVi.

Στις 12 Ιουλίου, η εφορία εισέβαλε στα γραφεία του TVi και ο επικεφαλής του, Mykola Knyazhitsky, κατηγορείται για φοροδιαφυγή- κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται. Ομάδες προστασίας της ελευθερίας του Τύπου, λένε ότι το κανάλι δέχεται εδώ και καιρό «παρενοχλήσεις» από εφοριακούς.

Ο Yanukovich κατηγόρησε τους Lb και TVi -Μέσα Ενημέρωσης που είναι γνωστά για την ανεξαρτησία τους- ότι έχουν «έλλειψη ισορροπίας» στα ρεπορτάζ που μεταδίδουν

«Ο πλουραλισμός απόψεων στον Τύπο- αυτή είναι η εγγύηση της δημοκρατικής έκφρασης στις επικείμενες εκλογές. Οι αρχές πρέπει να κάνουν τα πάντα για να υπερασπιστούν τα μέσα ενημέρωσης και το δικαίωμα των ψηφοφόρων», είπε ο Yanukovich σύμφωνα με την ιστοσελίδα Rbc.ua.

Στην αρχική του σελίδα το Lb.ua εμφανίζει σήμερα τις φωτογραφίες 4 κυβερνητικών αξιωματούχων- τον επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης Sergei Lavochkin, τον Πρώτο Αναπληρωτή Εισαγγελέα Renat Kuzmin, τον Πρώτο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Valeriy Khoroshkovskiy και τον προεδρικό σύμβουλο Andrey Portnov με τίτλο: «Ρωτήστε αυτούς πού είναι ο Lb.ua».

«Είναι ριψοκίνδυνο να επιστρέψουμε στην Ουκρανία»

Η Koshkina είπε ότι η συντακτική της ομάδα εξετάζει τώρα τις δυνατότητες να ανοίξει εκ νέου την ιστοσελίδα από το εξωτερικό, πιθανώς σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

«Τέσσερα κορυφαία μέλη της συντακτικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένου εμού, είμαστε πρόσφυγες στο εξωτερικό. Είναι ριψοκίνδυνο να επιστρέψουμε στην Ουκρανία. Εάν περάσουμε τα ουκρανικά σύνορα, είναι πολύ πιθανό να συλληφθούμε στο αεροδρόμιο, θα μας πάρουν τα διαβατήρια και στερηθούμε κάθε δυνατότητας να εγκαταλείψουμε τη χώρα», είπε στην EurActiv.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι κινδυνεύουμε με 7ετή ποινή φυλάκισης, ακριβώς δηλαδή όπως η Yulia Timoshenko. Είναι σαφές για εμάς και τους συναδέλφους μας στην Ουκρανία ότι οι κατηγορίες εναντίον μας είναι τεχνητές και δεν έχουν πολιτική λογική».

«Οι ουκρανικές αρχές θέλουν να διαλύσουν την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης. Η κατάστασή μας αποτελεί ένα ανησυχητικό προηγούμενο στην ανοιχτή πίεση που ασκείται εναντίον των Μέσων Ενημέρωσης τα οποία παραμένουν εκτός του ελέγχου των αρχών», τόνισε.

Πηγή: euractiv.gr