Το χθεσινό αιματηρό χτύπημα εναντίον Ισραηλινών τουριστών στη Βουλγαρία άφησε πίσω του τουλάχιστον 6 νεκρούς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ενοχοποιεί το Ιράν και απειλεί με κυρώσεις.

Όπως αναφέρουν οι βουλγαρικές Αρχές, η έκρηξη σημειώθηκε κατά την επιβίβαση των Ισραηλινών τουριστών σε λεωφορείο που ήταν σταθμευμένο στο αεροδρόμιο της πόλης Μπουργκάς. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ, προφανώς είχε τοποθετηθεί νωρίτερα βόμβα μέσα στο όχημα που εξερράγη. Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών από τη Σόφια, 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ το έκτο θύμα υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον 32 άτομα τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.

Στο μεταξύ ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 7 θύματα, μεταξύ των οποίων και δύο Βούλγαροι. Μία αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού τις εικόνες πανικού που ακολούθησαν την έκρηξη λέγοντας ότι «είδαμε πτώματα και πολλούς τραυματίες».

Το αεροδρόμιο του Μπουργκάς έκλεισε μετά την έκρηξη

Η φωτιά της έκρηξης επεκτάθηκε σε παρακείμενα οχήματα. Οι βουλγαρικές αστυνομικές αρχές εκκένωσαν το χώρο του βομβιστικού χτυπήματος και διέκοψαν τη λειτουργία του αεροδρομίου του Μπουργκάς. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο αεροσκάφη απογειώθηκαν χθες από το Τελ Αβίβ μεταφέροντας στη Βουλγαρία ιατρικό υλικό για τη φροντίδα των τραυματιών.

Αν και μέχρη στιγμής δεν έχει αναληφθεί η ευθύνη του τρομοκρατικού χτυπήματος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέρριψε κατηγορίες στο Ιράν. «Όλα τα ίχνη οδηγούν στο Ιράν» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Μπ. Νετανιάχου υπογράμμισε μάλιστα ότι τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν απόπειρες επίθεσης εναντίον Ισραηλινών στην Ταϋλάνδη, την Ινδία, τη Γεωργία, την Κένυα, την Κύπρο και αλλού. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε το Ιράν ότι ασκεί τρομοκρατία σε όλον τον κόσμο και έκανε λόγο για σκληρή απάντηση της χώρας του. Μετά από σειρά απειλητικών ενεργειών από το Ιράν, το Ισραήλ αισθάνεται ότι η ύπαρξή του διατρέχει κίνδυνο και επιφυλάσσεται να απαντήσει με στρατιωτικό χτύπημα εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ομόφωνη καταδίκη

O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε απερίφραστα τη βομβιστική επίθεση ως «βαρβαρική τρομοκρατική δολοφονία» τονίζοντας ότι «τέτοια χτυπήματα εναντίον αθώων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, είναι απολύτως αποτρόπαια». Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα παράσχει κάθε υποστήριξη ώστε να γίνει γνωστή η ταυτότητα των δραστών και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλα που δήλωσε από το Βερολίνο ότι «καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το δολοφονικό χτύπημα εναντίον των ισραηλινών τουριστών. Οι δράστες πρέπει να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν για αυτήν την τρομακτική πράξη».

Άρης Καλτιριμτζής, Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: skai.gr