Πριν από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση θα έχει έτοιμο ένα περίγραμμα των μέτρων που απομένουν να συμφωνηθούν, με τα οποία θα καλύψει τις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών για περικοπές συνολικού ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλώνει στους Financial Times ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι την Τετάρτη οριστικοποιήθηκαν τα 2/3 των περικοπών που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είμαστε έτοιμοι με τις απαραίτητες προτάσεις, αλλά προσμένουμε και τη συνεισφορά της τρόικα στη συζήτηση», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σημειώνεται επίσης ότι οι ηγέτες της συγκυβέρνησης αναμένεται να εγκρίνουν πριν από την επίσκεψη της τρόικα έναν κατάλογο 28 ιδιωτικοποιήσεων που θα μπορούσαν να εκτελεστούν μέσα στον επόμενη χρόνο, εξασφαλίζοντας πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

«Η Αθήνα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτά τα μέτρα και να επιδείξει πρόοδο προς την επίτευξη του φετινού στόχου για το έλλειμμα στο 6,7% πριν επιδιώξει παραχωρήσεις από τους διεθνείς πιστωτές στη βάση της βαθύτερης από την προβλεπόμενη ύφεσης για φέτος, που μπορεί να υπερβεί το 7% και την απειλή έντονων αντιδράσεων κατά περισσότερης λιτότητας», αναφέρει το δημοσίευμα. Προστίθεται η επισήμανση περί αυξανόμενων επιπέδων φτώχειας στην Ελλάδα από τους πολιτικούς ηγέτες, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης.

Η ίδια πηγή της εφημερίδας στο υπουργείο Οικονομικών προσθέτει ότι μπορούν να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά από τον επανασχεδιασμό του κοινωνικού κράτους με τρόπο που θα βελτιώνει την κοινωνική δικαιοσύνη και θα εξαλείφει την απάτη. Αναφέρεται ότι πάνω από 20 ηλεκτρονικές απάτες που αφορούν 2 εκατομμύρια ευρώ έχουν αποκαλυφθεί φέτος στο ΙΚΑ, ενώ εξετάζονται πάνω από 8000 υποθέσεις πολιτών που συνεχίζουν να εισπράττουν συντάξεις αποθανόντων συγγενών. Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εργασίας, άγνωστος αριθμός κρατουμένων με εισόδημα άνω των 6000 ευρώ το μήνα δεν το έχουν δηλώσει στην εφορία. Άλλες έρευνες επικεντρώνονται σε επιδόματα αναπηρίας, καταλήγει η εφημερίδα, αναφερόμενη στα επιδόματα τυφλότητας στη Ζάκυνθο και τη Χίο.

Στο κύριο άρθρο τους οι Financial Times χαρακτηρίζουν λογική την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να αντισταθεί στον πειρασμό να ζητήσει αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, όπως ζητούσαν κάποιοι εκ των πολιτικών του συμμάχων. ΕΕ και ΔΝΤ δεν επιδεικνύουν διάθεση για κάτι τέτοιο, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, κάτι που μπορεί να αλλάξει μόνο αν αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας στις συνομιλίες της επόμενης εβδομάδας με την τρόικα, «την πρώτη τεράστια πολιτική δοκιμασία» για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Οι Financial Times αποδίδουν εύσημα στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς έχει δείξει διατεθειμένος να μιλήσει με ειλικρίνεια στους πολιτικούς προϊσταμένους του, κάτι που η εφημερίδα χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη αλλαγή σε μια χώρα που υποφέρει ακόμα από χρόνια πλαστών οικονομικών παρουσιάσεων.

Η εφημερίδα συμφωνεί επίσης με την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις και τις περικοπές σε επιδόματα στελεχών των κρατικών οργανισμών, κάνοντας λόγο για λογικές κινήσεις. Με το πλαφόν στις συντάξεις αποφεύγονται κι άλλες άδικες περικοπές στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας, ενώ με την περικοπή διευθυντικών επιδομάτων στο αναποτελεσματικό δημόσιο η κυβέρνηση θα επιδείξει μία πολύ αργοπορημένη θέληση να αγγίξει τα προνόμια των ισχυρών του χώρου, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όσο για τα εναπομείναντα 3-4 δισεκατομμύρια που απαιτούνται για να φτάσει η χώρα τα 11,5 δισ. ευρώ περικοπών που απαιτεί η τρόικα, οι Financial Times προτείνουν να εξοικονομηθούν από τον τομέα της υγείας, όπου μπορεί να υπάρξει συγχώνευση νοσοκομείων και μείωση της σπατάλης στις προμήθειες φαρμάκων και μηχανημάτων.

Σε περίπτωση που τα μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή δε θα πρέπει να αποκλειστούν και οι ευρείες περικοπές, αν και χρειάζεται να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφευχθούν αδιάκριτες περικοπές μισθών, προσθέτει το κύριο άρθρο της εφημερίδας. Καταλήγει αναφέροντας ότι αν και τα μέτρα ίσως δεν είναι αρκετά για να επιτευχθούν οι μελλοντικοί δημοσιονομικοί στόχοι, θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην τρόικα και υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό είναι το μόνο στο οποίο ρεαλιστικά μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα.

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Πηγή: skai.gr