Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει πως η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει φθάσει σε «κρίσιμη φάση» και ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες χρειάζεται να κινηθούν γρήγορα προς την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής ενοποίησης.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ δήλωσε την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον ότι τα 17 κράτη της Ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης επιβάλλεται να συγκροτήσουν έναν κοινό τραπεζικό φορέα που θα εγγυάται τις αποταμιεύσεις και θα επιβάλει κεντρικούς οικονομικούς ελέγχους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε ακόμα ότι υπάρχουν ανησυχητικές πτωτικές τάσεις στις προβλέψεις για το μέλλον της ευρωζώνης με περιφερειακές και παγκόσμιες προεκτάσεις. Κατά το ΔΝΤ οι επενδυτές προτιμούν να δραστηριοποιούνται στις οικονομικά σταθερότερες βόρειες χώρες της Ευρωζώνης και αυτό αποβαίνει σε βάρος των κρατών στην νότια πτέρυγά της, τα οποία και αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

Τα συμπεράσματα του ΔΝΤ προβλήθηκαν σε οθόνες στην χρηματαγορά της Φρανκφούρτης όπου οι επενδυτές για πρώτη φορά πλήρωσαν για να γίνουν δανειστές του Βερολίνου. Η Γερμανία είναι η πιο εύρωστη οικονομικά χώρα της Ευρωζώνης και οι επενδυτές θεωρούν τα ομόλογά της σαν την ασφαλέστερη επένδυση για τα χρήματά τους.

Εν τω μεταξύ η Ισπανική οικονομία συνέχισε την πτωτική πορεία της μετά την ανακοίνωση ότι τα τοξικά δάνειά της αυξήθηκαν για 14ο κατά σειρά μήνα.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόϊ δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι το ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα λιτότητας που έχει εκπονήσει δεν θα συμβάλει αμέσως στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Κατά την έκφρασή του η Ισπανία δεν έχει καμιά καλή επιλογή, χρειάστηκε να επιλέξει μεταξύ μιας άσχημης λύσης και μιας ακόμα χειρότερης.

Πηγή: skai.gr