Την εντολή να ελέγξουν πώς θα αντιμετωπίσουν μια πιθανή έξοδο χωρών από την ευρωζώνη, έχουν λάβει οι βρετανικές τράπεζες δήλωσε η Αρχή Οικονομικών Υπηρεσιών (FSA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρόεδρος της Αρχής, Adair Turner, δήλωσε στις 17 Ιουλίου ότι οι τράπεζες της Βρετανίας χρειάζεται να εξετάσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού τους σε περίπτωση που χρειαστεί να μετατραπούν σε άλλο νόμισμα, έστω και αν η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μικρή.

«Σίγουρα τους έχουμε ενθαρρύνει να εξετάσουν αυτά τα σενάρια για την Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ιρλανδία» είπε ο Turner στην Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου.

«Νομίζω ότι θεωρούμε τις πιθανότητες πολύ χαμηλές, πολύ – πολύ χαμηλές τουλάχιστον για ορισμένες από αυτές τις χώρες στον εν λόγω κατάλογο, αλλά νομίζω ότι είναι λογικό να ενθαρρύνουμε τις τράπεζες να προβούν σε ακραία σενάρια κινδύνου», πρόσθεσε ο Turner.

Η επιτροπή αμφισβήτησε τον Turner και αξιωματούχους της Τράπεζας, που είναι μέλη της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Εθνικής Τράπεζας Βρετανίας, η οποία εξετάζει τους κινδύνους που επηρεάζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η συνάντηση της Επιτροπής τον Ιούνιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η βρετανική οικονομία, που είναι και πάλι σε ύφεση.

Ο βαθμός στον οποίο οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν αποθέματα ρευστότητας τους – κυρίως από κρατικά ομόλογα – θα εξαρτηθεί από το πόσες εγγυήσεις έχουν οι δανειστές στην Τράπεζα.

«Δουλεύουμε τις λεπτομέρειες σχετικά με αυτό», είπε ο Turner, προσθέτοντας ότι η Αρχή θα έχει σύντομα συναντήσεις με κάθε τράπεζα για το κατά πόσο η κάθε μια τους μπορεί να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα σε ρευστό που κρατεί η τράπεζα για λόγους ασφάλειας. «Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε διευθετήσει το θέμα» πρόσθεσε ο Turner.

Πηγή: skai.gr