Η γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel προειδοποίησε χθες (16 Ιουλίου) ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αυξηθεί με αλματώδεις ρυθμούς, αν οι αρχηγοί δεν συμφωνήσουν σύντομα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Μετά το μαραθώνιο συνομιλιών στο Ντέρμπαν τον περασμένο Δεκέμβριο, οι χώρες συμφώνησαν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία μέχρι το 2015, η οποία για πρώτη φορά θα αναγκάσει όλους εκείνους που ρυπαίνουν περισσότερο τους μεγαλύτερους να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων.

Επικριτές της Συμφωνίας είχαν πει τότε ότι το σχέδιο ήταν υπερβολικά αδύναμο για να επιβραδύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Ο χρόνος έχει σημασία», είπε η Merkel σε ένα διεθνές συνέδριο στο Βερολίνο, όπου εκπρόσωποι από περισσότερες από 30 χώρες προετοιμάζονται για μια μεγάλη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο τέλος του χρόνου στο Κατάρ.

Τα σχόλια της Merkel έγιναν μια ημέρα μετά, αφότου η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας αμφισβήτησε την ικανότητα της χώρας να επιτύχει τους δικούς της στόχους για το κλίμα, σε μια συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Αυτοί (οι στόχοι) περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενός εκατομμυρίου ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και τη μείωση της ενεργειακής χρήσης κατά 10% μέχρι το 2020. Από τις αρχές του 2012, μόνο 4.541 ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σε χρήση, σύμφωνα με τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μεταφορών.

Oρόσημα

Μέχρι Οκτώβριο 2014: Η Διακυβερνητική Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή θα παραδώσει τη 5η αξιολόγηση για τη κλιματική αλλαγή.

2015: Τα μέλη του COP17 θα συμφωνήσουν ένα νέο νομικό πλαίσιο για τον δεύτερο γύρο μείωσης των εκπομπών βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

2020: Νέα κλιματική συνθήκη προς εφαρμογή.

Πηγή: euractiv.gr