Σήμερα, στο Chengdu (Κίνα) έλαβε χώρα ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Αντιπροέδρου της Gazprom, Alexander Medvedev, και το Αντιπροέδρου της CNPC, Wang Dongjin, αναφορικά με τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν την πορεία της συνεργασίας τους και τις προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και το αντικείμενο και το χρονικό πλαίσιο των κοινών ερευνών με στόχο τον καθορισμό των βέλτιστων χαρακτηριστικών της περαιτέρω συνεργασίας των δύο εταιρειών στην κινεζική αγορά φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ελήφθη η απόφαση αποστολής μίας ομάδας ειδικευμένων τεχνικών της Gazprom στα πεδία σχιστολιθικού αερίου που αναπτύσσει η CNPC στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Κατά την πρώτη επίσκεψη, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, οι ειδικοί της Gazprom, θα επισκεφθούν εγκαταστάσεις το κοίτασμα Changning που βρίσκεται κοντά στην πόλη Yibin (επαρχία Sichuan).

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Κίνας (CNPC) είναι η μεγαλύτερη κρατική πετρελαϊκή εταιρεία στην Κίνα (το Κράτος κατέχει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου) και αποτελεί μία ηγετική εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η Gazprom και η CNPC υπέγραψαν Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας στις 14 Οκτωβρίου 2004. Μεταξύ άλλων, η Συμφωνία καλύπτει την διερεύνηση θεμάτων σχετικών με τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα από την Gazprom. Επιπροσθέτως, εξετάζονται οι ευκαιρίες για κοινά έργα στον τομέα της επεξεργασίας φυσικού αερίου στην ανατολική Ρωσία αλλά και σε τρίτες χώρες.

Η Μικτή Συντονιστική Επιτροπή συστάθηκε για την επίβλεψη της υλοποίησης της Συμφωνίας. Η Επιτροπή αποφάσισε τη σύσταση της Μικτής Ομάδας Εργασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η εκτέλεση της Συμφωνίας σε καθημερινή βάση, παράλληλα με τις κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Τον Ιούνιο του 2009 οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου.

Τον Οκτώβριο του 2009 η Gazprom και η CNPC συνέταξαν το πλαίσιο συνεργασίας για τους βασικούς όρους και προϋποθέσεις της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα. Τον Δεκέμβριο του 2009 επικυρώθηκαν οι Βασικοί Όροι Προμήθειας Φυσικού Αερίου από τη Ρωσία στην Κίνα.

Πηγή: energypress.gr