Δύο δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενέργεια και τη γεωργία εξασφάλισε τις τελευταίες μέρες η Ουκρανία από την Κίνα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το Κίεβο αναζητά εναλλακτικές στους σκληρούς όρους χρηματοδότησης που θέτει το ΔΝΤ.

Το υπουργείο ενέργειας και άνθρακα της Ουκρανίας υπέγραψε συμφωνία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας πιστωτικού ορίου ύψους 3δις €, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να μετατρέψει τους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο σε άνθρακα. Η συμφωνία ανακοινώθηκε στις 13 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε κινεζικό δάνειο 2,46δις € για την γεωργία.

Η Ουκρανία είναι 7η χώρα παγκοσμίως στα αποθέματα άνθρακα, ωστόσο η έλλειψη επενδύσεων έχουν μετατρέψει τη χώρα σε καθαρό εισαγωγέα άνθρακα. Το Κίεβο θέλει να εισάγει άνθρακα προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή του από το ακριβό ρωσικό φυσικό αέριο.

Βάσει της αμφιλεγόμενης συμφωνίας του 2009 από την πρώην πρωθυπουργό Yulia Tymoshenko, το Κίεβο πληρώνει 340€ ανά χίλια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η Ουκρανία από την άλλη θέλει η τιμή να μειωθεί στα 200€.

Πρόσφατα το Κίεβο αποφάσισε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στα 27εκ κυβικά μέτρα το 2012 από τα 40 δις κυβικά μέτρα του 2011. Ωστόσο, η Ρωσία επιμένει στη ρήτρα «take-or pay», σύμφωνα με την οποία το Κίεβο πρέπει να πληρώσει για το φυσικό αέριο, ακόμη και εάν δεν το χρησιμοποιήσει.

Η Κίνα αναμένεται επίσης να παράσχει και τεχνολογική τεχνογνωσία για την μετατροπή των ηλεκτρικών σταθμών από φυσικό αέριο σε άνθρακα. Το 2010, το ουκρανικό υπουργείο ενέργειας και η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας υπέγραψαν συμφωνία, όπου η τράπεζα συμφώνησε να εξετάσει επενδύσεις ύψους 854εκ € για τον εκσυγχρονισμό των 7 κρατικών ανθρακωρυχείων της χώρας.

Ενίσχυση της γεωργίας

Η εθνική τράπεζα στο μεταξύ, ανακοίνωσε και συμφωνία συνεργασίας στη γεωργία, βάσει της οποίας η Ουκρανία θα λάβει δάνειο 2,46δις € για 15 χρόνια με επιτόκιο 6%, ενώ τα 5 πρώτα χρόνια θα είναι άτοκο.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Sergei Arbuzov , είπε ότι η συμφωνία με την Κίνα θα ενισχύσει τον γεωργικό τομέα της χώρας του.

«Η Κίνα ήταν ευέλικτη και το εκτιμούμε αυτό. Ως αντάλλαγμα, θα παράσχουμε στην Κίνα υψηλής ποιότητας γεωργικά προϊόντα», είπε.

Πηγή: euractiv.gr