Στην αντεπίθεση πέρασε χθες (15 Ιουλίου) ο ρουμάνος πρόεδρος Traian Băsescu, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να τον ανατρέψει προκειμένου να «καλύψει» έρευνες διαφθοράς συγκεκριμένων βουλευτών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άσκησαν δριμεία κριτική στο ρουμάνο πρωθυπουργό Victor Ponta για τις προσπάθειες ανατροπής του προέδρου, κατηγορώντας τον για αποτυχία προστασίας του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.

Ο Ponta και το κόμμα του, Social Liberal Union (USL), εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία του κοινοβουλίου ανέστειλαν τα καθήκοντα του προέδρου Basescu για 30 ημέρες. Ακόμη αποφασίστηκε δημοψήφισμα για τις 29 Ιουλίου, όπου θα αποφασιστεί η οριστική ή μη αποπομπή του ρουμάνου προέδρου.

«Η αναστολή των καθηκόντων μου ήταν μια προγραμματισμένη κίνηση… και έγινε προκειμένου να προστατέψει τους επίδοξους καταδίκους της ρουμανικής πολιτικής», είπε ο Băsescu στον τηλεοπτικό σταθμό Realitatea.

«Κατά την ψηφοφορία για την αναστολή των καθηκόντων μου υπήρχαν 19 βουλευτές που βρίσκονταν σε ποινική έρευνα, ας τους αποκαλέσουμε δυνητικούς υποψήφιους για φυλάκιση», είπε χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Ο Ponta κατηγορεί τον Băsescu ότι μπλοκάρει κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις και κάνει κατάχρηση εξουσίας, κάνοντας χάρες στους συμμάχους του και παρεμβαίνοντας στο σύστημα της δικαιοσύνης.

Οι διαμάχες στη ρουμανική πολιτική σκηνή έχουν αναταράξει τις αγορές, με το ρουμανικό νόμισμα να φθάνει σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα.

Την Παρασκευή, μία μέρα αφού οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχίες για την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, ο Ponta είπε ότι απάντησε γραπτώς σε μια λίστα «απαιτήσεων» της Κομισιόν, που περιελάμβανε και την απαγόρευση οποιουδήποτε διατάγματος κατά την ενδιάμεση προεδρία.

Ωστόσο δεν ήταν σαφής εάν θα αναιρέσει τόσο το διάταγμα που ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος όσο και ένα ξεχωριστό νόμο που «διέλυσε» το κατώφλι του 50% ορίου συμμετοχής στα δημοψηφίσματα.

Όλα τα μάτια είναι πλέον στραμμένα στη νομική πτυχή του θέματος, και συγκεκριμένα στο ελάχιστο όριο συμμετοχής σε δημοψηφίσματα, ώστε να καθίστανται αυτά έγκυρα.

Πηγή: euractiv.gr