Την έντονη ανησυχία του για το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα εξέφρασε ο Φίλιπ Ρέσλερ. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, μιλώντας σήμερα στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, επανέλαβε την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η υπομονή απέναντι στην Ελλάδα έχει αρχίσει να εξαντλείται:

«Λέγαμε πάντα ότι δεν επιτρέπεται καμία έκπτωση στις μεταρρυθμίσεις και σε αυτό θα επιμείνω κι εγώ. Θα σταθούμε βεβαίως στις τελικές προτάσεις της τρόικας, αλλά έχω την αίσθηση ότι, όπως εξαντλείται η δική μου υπομονή, με παρόμοιο τόπο βαίνει προς το τέλος της και η υπομονή της τρόικας».

Εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας

Παρά την επιφυλακτικότητά του στη βάση και των νέων στοιχείων της τρόικας για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, που εκθέτει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Rheinische Post, ο Φίλιπ Ρέσλερ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να βγουν βιαστικά συμπεράσματα:

«Καταρχήν οφείλουμε να περιμένουν την πραγματική έκθεση και να μην εξετάζουμε εκτεταμένες αποφάσεις βασιζόμενοι σε ένα άρθρο εφημερίδας. Ανεξάρτητα από αυτό, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Εγώ είχα βρεθεί άλλωστε παλαιότερα εκεί συνοδεία αντιπροσωπείας και σας λέω ότι οι εμπειρίες των επιχειρηματιών από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν απογοητευτικές».

Για το βαθμό προόδου των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπ. Οικονομίας σχολίασε ότι:«αυτές έμειναν κάπως στάσιμες εξαιτίας του εκλογικού αγώνα που ακολούθησε. Αυτό δείχνει ακόμη περισσότερο πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι αλλαγές στους τομείς του εργατικού και κοινωνικού δικαίου καθώς και των ιδιωτικοποιήσεων και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα».

Αμφιβολίες για Ελλάδα, αισιοδοξία για Ιταλία

Ο Φ. Ρέσλερ δεν έκρυψε πάντως το σκεπτικισμό του για τη μεταρρυθμιστική ικανότητα της Ελλάδας. Σχολιάζοντας τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης και το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ιταλία οικονομική στήριξη, εμφανίστηκε αισιόδοξος. Αναφέρθηκε μάλιστα στις προόδους που έχουν γίνει στη χώρα για να συμπληρώσει: Ωστόσο η Ιταλία, όπως και τα άλλα υπό μεταρρύθμιση κράτη, χρειάζεται χρόνο ώστε να αρχίσουν να αποδίδουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να προκύψει δηλαδή από αυτά ανάπτυξη και απασχόληση».

Τέλος ο κ. Ρέσλερ υπογράμμισε ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό όμως είναι , όπως επανέλαβε, η αποφασιστική εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Άρης Καλτιριμτζής, Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: skai.gr/DW