Ο «καθένας με τους ρυθμούς του» ήταν το συμπέρασμα για το μέλλον της Ευρώπης, στη συνάντηση Hollande και Cameron χθες (10 Ιουλίου) στο Λονδίνο.

Ο γάλλος πρόεδρος François Hollande συναντήθηκε με τον βρετανό πρωθυπουργό David Cameron στο Λονδίνο, εν μέσω «τεταμένης ατμόσφαιρας», σύμφωνα με την EurActiv Γαλλίας.

Τον τελευταίο μήνα ο βρετανός πρωθυπουργός δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από το εσωτερικό του Συντηρητικού του κόμματος, προκειμένου να διεξάγει δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ.

Στα τέλη Ιουνίου ο Cameron απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ενώ την 1η Ιουλίου είπε ότι «Ευρώπη και δημοψήφισμα πάνε μαζί». Δεχόμενος σοβαρές πιέσεις από τους φιλοευρωπαίους κυβερνητικούς του εταίρους- Φιλελεύθερους Δημοκράτες- δύο μέρες μετά (3 Ιουλίου) τόνισε ότι δεν αποκλείει ένα δημοψήφισμα αλλά «μελλοντικά».

Η στάση του Cameron για το θέμα, τροφοδότησε την αντίδραση της αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος. «Τρεις μέρες, τρεις θέσεις, πρώτα ήταν όχι, μετά ναι και τώρα ίσως», είπε ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Ed Miliband.

«Ο καθένας με τους ρυθμούς του»

Με ένα τεταμένο κλίμα στο εσωτερικό του, ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron τόνισε στον Hollande ότι η χώρα του έχει ανάγκη την ΕΕ αλλά δεν είναι ικανοποιημένη με την «παρούσα σχέση».

«Η Μεγάλη Βρετανία έχει ανάγκη την ΕΕ, αλλά δεν είναι ευτυχισμένη με την σχέση που έχει τώρα […] και υπάρχει ανάγκη αλλαγών», τόνισε ο βρετανός.

Ο γάλλος πρόεδρος απάντησε προτείνοντας μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

«Η Μεγάλη Βρετανία δεν προτίθεται να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ» αλλά παράλληλα «δεν προτίθεται να εμποδίσει να κάνουν αυτό που πρέπει, τα άλλα μέλη της ζώνης του ευρώ», είπε.

«Πρέπει να σχεδιάσουμε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, ο καθένας να έρχεται με τους δικούς του ρυθμούς, να παίρνει αυτό που θέλει να πάρει από την Ένωση, σεβόμενος όμως τους άλλους», πρόσθεσε ο γάλλος.

«Απαράδεκτη» η πρόταση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό

Οι δύο πλευρές αφού συμφώνησαν να ενισχύσουν την βιομηχανική συνεργασία των χωρών τους, τόνισαν επίσης την κοινή τους θέση που εναντιώνεται στην πρόταση της Κομισιόν για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ την περίοδο 2014-2020.

«Η πρόταση της Κομισιόν για πρόσθετες δαπάνες ύψους 14δις € ετησίως για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ είναι απαράδεκτη», είπαν οι δύο ηγέτες.

Πηγή: euractiv.gr