Ικανοποίηση εξέφρασαν οι Βρυξέλλες για τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση, ωστόσο οι κοινωνικές αναταραχές στη χώρα, προβληματίζουν την ΕΕ.

Ο Rajoy είπε στο ισπανικό κοινοβούλιο ότι θα αυξήσει τον ΦΠΑ κατά 3%στο 21% ως μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου φορολογικών αυξήσεων και περικοπής δαπανών, που έχει ως στόχο να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 65δις € για τα επόμενα 2.5 χρόνια.

Ο Ισπανός ανακοίνωσε επίσης μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, με μειώσεις 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων καθώς και ανακατανομή των θέσεων των δημάρχων, ενώ μίλησε και για μειώσεις ή ακόμη και κλείσιμο περιττών δημόσιων φορέων, αναφέρει δημοσίευμα της EurActiv Ισπανίας.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, όντας στην αξιωματικής αντιπολίτευση, ο Rajoy κατηγόρησε τον προκάτοχό του Luis Rodríguez Zapatero για τις προθέσεις του περί αύξησης του ΦΠΑ. Ωστόσο αυτή τη φορά είπε ότι πρέπει να είναι ρεαλιστής.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση των νέων δημοσιονομικών μέτρων της ισπανικής κυβέρνησης», είπε ο Simon O’Connor, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Olli Rehn.

«Είναι σημαντικό βήμα να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για αυτό τον χρόνο. Σημειώνουμε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Rajoy έδειξε ξεκάθαρα στο λόγο του στο κοινοβούλιο ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να ακολουθήσει τις συστάσεις για τη χώρα του από την Κομισιόν, που υιοθετήθηκαν από το Ecofin στις 10 Ιουλίου».

Ερωτηθείς εάν τα νέα μέτρα λιτότητας πράγματι δεν επιδεινώνουν την ισπανική ύφεση, ο O’Connor απάντησε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μέχρι να λάβει η Κομισιόν τις λεπτομέρειες των προτάσεων.

Με την οικονομία σε ύφεση, την ανεργία στα ύψη και τον φόρο εισοδήματος να μειώνεται, η Ισπανία δίνει μάχη να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ.

Αυτή την εβδομάδα η ΕΕ συμφώνησε να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ισπανία, μέχρι το 2014 και όχι το 2013, προκειμένου να πετύχει έλλειμμα 3%, ενώ χαλάρωσε και ο στόχος ελλείμματος για αυτό το έτος, στο 6.3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ακόμη και με αυτή η διευκόλυνση, οι στόχοι φαντάζουν δύσκολοι για τη χώρα.

Η λιτότητα ωστόσο δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή από την ισπανική κοινωνία. Η διαδήλωση των ανθρακωρύχων την Τετάρτη διαλύθηκε, μετά την ρίψη σφαιρών καουτσούκ από την αστυνομία, τραυματίζοντας πολλά άτομα.

Πηγή: euractiv.gr