Πρωτοσυνάντησα τον Χανς Γιοακίμ Φούχτελ ένα από τα χειρότερα πρωινά των τελευταίων ετών. Η προγραμματισμένη πρώτη συνέντευξη τύπου του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας -ο οποίος προοριζόταν για να τοποθετηθεί από την Άνγκελα Μέρκελ εντεταλμένος για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης- ήταν στις 8.30 το πρωί της 3ης Νοεμβρίου. Ένα πρωί που μας βρήκε κουρέλια τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, καθώς είχαν περάσει μόλις 8 ώρες αφότου Μέρκελ και Σαρκοζί είχαν «καθαρίσει» τον Γιώργο στις Κάννες και μόλις 4 αφότου ο Βαγγέλης είχε αναλάβει μεσ’ στο χάραμα να πετάξει τα βρωμόνερα του δημοψηφίσματος. Τώρα που το γράφω, σκέφτομαι πόσο μακριά φαίνεται εκείνη η εποχή κι ας έχουν περάσει μόνο λίγοι μήνες.

Εκείνη τη μέρα και τις επόμενες, ο Χανς Γιοακίμ Φούχτελ κατέστησε σαφές ότι η αποστολή του είναι να οργανώσει, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που διοργανώνεται από το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κάθε Νοέμβριο, ένα δίκτυο συνεργασίας και ανταλλαγής μεταξύ ελληνικών και γερμανικών πόλεων. Κυρίως, όμως, να μεταφερθεί τεχνογνωσία. Περισσότερα για την περσινή διοργάνωση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Από τότε μέχρι τώρα, ο κ. Φούχτελ πηγαινοέρχεται στην Ελλάδα, κυρίως στη βόρεια. Φέρνει κόσμο μαζί του, δημάρχους, περιφερειάρχες, ειδικούς, στελέχη της αυτοδιοίκησης και ζητά να συναντάται με φορείς, επιχειρηματίες και στελέχη της αυτοδιοίκησης από τη δική μας πλευρά. Ενεργό ρόλο στο δικτυο αυτό έχει ο Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Η ενασχόληση του Χανς Γιοακίμ Φούχτελ έχει πυροδοτήσει πολλές φορές συζητήσεις περί ανάμιξης, κατοχής και σχεδίου υποταγής από την πλευρά της χώρας του. Ο «υπουργός Ελλάδας», από την άλλη, δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία σε ανάλογους χαρακτηρισμούς ή τους αντιμετωπίζει με το δικό του χιούμορ. Για παράδειγμα, σε προηγούμενη επίσκεψή του, δώρισε στον περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας μια οδοντόβουρτσα λέγοντας ότι υπάρχει ένα ρητό «Ο Φούχτελ είναι στα στόματα όλων, δηλαδή όλοι συζητούν για τον Φούχτελ».

Από την Κυριακή έως και την Τρίτη βρισκόταν στην Ελλάδα, επισκέφτηκε τη Βέροια και την Πτολεμαϊδα, συναντήθηκε με φορείς και έκανε ένα πέρασμα από μια συνάντηση εργασίας για ζητήματα ενέργειας. Το πρωί της Τρίτης θα ερχόταν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να «προξενέψει» στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου τον δήμαρχο μιας γερμανικής πόλης που ενδιαφέρθηκε για αδερφοποίηση με τον εν λόγω δήμο. Ο δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης περίμενε μέσα στη ζέστη, έξω από το δημαρχείο της εργατούπολης που ασφυκτιά μέσα στο τσιμέντο, στα δυτικά της Θεσσαλονίκης. «Με τον κ. Φούχτελ συναντηθήκαμε πριν λίγες εβδομάδες στο Πανόραμα και του ζήτησα να μου βρει ένα δήμο με κοινά χαρακτηριστικά για συνεργασία και αδερφοποίηση». Η «νύφη» για το Κορδελιό ονομάζεται Hannoversch Münden και βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία. Περιοχή με βιομηχανίες, η πόλη έχει 25.000 κατοίκους κι ένα δημαρχείο που χτίστηκε πριν 400 χρόνια κι αποτελεί σημείο αναφοράς. Όπως είπε ο δήμαρχος της πόλης, το Hannoversch Münden δέχεται 1.000.000 επισκέπτες –κυρίως τουρίστες- το χρόνο. Από την άλλη, ο πληθυσμό στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου υπολογίζεται –εν αναμονή των στοιχείων της τελευταίας απογραφής- στις 150.000 και διανέμεται σε μόλις 14.000 στρέμματα! «Η περιοχή του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου παρουσίασε ραγδαία οικιστική ανάπτυξη (περιοχές Νέας Πολιτείας, άνωθεν της περιφερειακής οδού κ.λπ.) την τελευταία εικοσαετία, καθώς οι χαμηλές -τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια- τιμές αγοράς ή ενοικίασης των ακινήτων προσήλκυσαν πολλές οικογένειες ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, οικονομικούς μετανάστες αλλά και πολλά νέα ζευγάρια από περιοχές της Θεσσαλονίκης και από όλη τη Β. Ελλάδα. Τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν το Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου είναι η ανεργία, η έλλειψη χώρων στάθμευσης και η ρύπανση από τις γειτνιάζουσες βαριές βιομηχανίες. Στα πλεονεκτήματά του όμως συγκαταλέγονται οι χιλιάδες των νέων -επομένως ο χαμηλός δείκτης πληθυσμιακής γήρανσης-, η θέση του και η διαπολιτισμική κοινωνία του» σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δήμου.

Σε τι αποβλέπουν, όμως, αυτές οι επισκέψεις; «Σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας κι εμπειρίας», επιμένουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Κάνουν λόγο για συζητήσεις και προσπάθεια εξεύρευσης λύσεων μέσω της εμπειρίας στους τομείς του τουρισμού, της διαχείρισης των απορριμάτων, του περιβάλλοντος καθώς και σε ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Ο δήμος μου είναι στο όριο της χρεοκοπίας» παραδέχτηκε ο Κλάους Μπύρχεννε, δήμαρχος της γερμανικής πόλης. «Πριν λίγα χρόνια υπήρχαν 380 υπάλληλοι και πλέον έμειναν λιγότεροι από 150. Κάποιοι απορροφήθηκαν σε δημοτικές επιχειρήσεις ενώ δεν ανανεώθηκαν πολλές συμβάσεις». Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της προσέλκυσης επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. «Είχαμε 9,6% ανεργία και πλέον έπεσε στο 5,2. Αυξήθηκαν και τα έσοδά μας» είπε. Βεβαίως, δίπλα του υπάρχει ο δεύτερος μεγαλύτερος εθνικός δρυμός της Γερμανίας, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι οι συγκρίσεις με την περιοχή Κορδελιού Ευόσμου είναι λίγο παρακινδυνευμένες.

Δεν απευθύνονται, όμως, όλοι οι δήμαρχοι απευθείας στον Χανς Γιοακίμ Φούχτελ προκειμένου να τους προξενέψει κάποιο δήμο για συνεργασία και αδερφοποίηση. «Περίπου 40 πόλεις έχουν ενδιαφερθεί μέχρι στιγμής» μας ενημερώνει ο Χρήστος Λαζαρίδης, συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας. «Ο πρωταρχικός σκοπός είναι η επαφή και η μεταφορά τεχνογνωσίας. Φέτος ήδη διοργανώσαμε τρία συνέδρια στη βόρεια Ελλάδα. Μόλις τελείωσε αυτό της Πτολεμαίδας, που αφορούσε τη συνεργασία στη μεταλιγνιτική περίοδο και μπήκαν οι βάσεις για συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο και επενδύσεις, αλλά όχι άμεσα. Συμμετείχαν ειδικοί, καθηγητές και δημοτικοί άρχοντες. Στο συνέδριο της Καβάλας τον Μάιο, το θέμα ήταν ο τουρισμός και πριν λίγες εβδομάδες στην Καστοριά, η αειφόρος ανάπτυξη. Ήδη μετράμε τα πρώτα αποτελέσματα από την Καβάλα, όπου προέκυψε επαφή των λιμνιαίων περιοχών της δυτικής Μακεδονίας με την περιοχή της λίμνης Κωνστάντζα και θα μεταφερθούν πρακτικές εφαρμογές στην Ελλάδα από εκεί.»

Μιλώντας, βεβαίως, με δημάρχους, δύσκολα πείθομαι ότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους δεν υπάρχει η σκέψη «να φέρουν οι Γερμανοί λεφτά». «Από την πρώτη στιγμή τους καθιστούμε σαφές ότι μόνο σε επίπεδο μεταφοράς τεχνογνωσίας μπορούμε να βοηθήσουμε» ξεκαθαρίζει ο κ. Λαζαρίδης. «Από κει και πέρα, εάν στο μέλλον έρθουν και επενδύσεις, καλοδεχούμενες. Αλλά δεν είναι αυτός ο ρόλος ο δικός μας…»

Πληροφορίες: www.grde.eu

Της Χριστίνας Ταχιάου

Πηγή: protagon.gr