Καυτό καλοκαίρι το φετινό, αλλά όχι μόνο μετεωρολογικά. Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Μόντι άρχισαν να προκαλούν ουσιαστικές αντιδράσεις. Οι Ιταλοί φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να «κατεβάσουν τα ρολά» στις 26 Ιουλίου.

Αιτία, οι νέες περικοπές σε βάρος τους, που αποφάσισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους 20.000 συνάδελφοι. Το ένα τέταρτο των φαρμακείων μπορεί να κλείσει οριστικά» λένε οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κλάδου.

Κινδυνεύουν οι συντάξεις

Η κυβέρνηση Μόντι τους υποχρέωσε να αυξήσουν τις εκπτώσεις στις τιμές των βασικών φαρμάκων και η προβλεπόμενη συρρίκνωση των κερδών αγγίζει τα 40.000 ευρώ το χρόνο. Οι Ιταλοί φαρμακοποιοί απειλούν ακόμη και με διακοπή στη χορήγηση των φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Ο υπουργός Υγείας Μπαλντούτσι πάντως, τους κάλεσε σε διάλογο.

Παράλληλα, ο μεγαλύτερος οργανισμός ασφάλισης της χώρας, Inps έχει τεράστια προβλήματα. Εξαιτίας της συγχώνευσής του με άλλα ταμεία, το παθητικό του φέτος θα φτάσει τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.

«Κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να καταβάλλουμε τις συντάξεις» λένε οι υπεύθυνοι του Inps και ζητούν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης με έκτακτη χρηματοδότηση. Ωστόσο οι προοπτικές για βελτίωση της παραμένουν προς το παρόν δυσοίωνες.

Αθανασία Συγγελλάκη, υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: skai.gr