Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προτίθενται να δώσουν στην Ισπανία ένα επιπλέον έτος προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, σύμφωνα με τρεις διπλωματικές πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
«[Οι] στόχοι προϋπολογισμού της Ισπανίας θα προσαρμοστούν προκειμένου να της δώσουν έναν επιπλέον χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους διπλωμάτες, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ωστόσο, η παραχώρηση αυτή δεν συνιστά «μονομερή κίνηση», καθώς η Μαδρίτη «χρειάζεται να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες περικοπές ώστε να φτάσει στον στόχο και αυτό θα συζητηθεί την Τρίτη στο Ecofin.
»Περιμένω ότι ένα ακόμη έτος θα δοθεί», κατέληξε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Δύο ακόμη διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν την πρόθεση του Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι η ιβηρική χώρα θα χρειαστεί να λάβει μέτρα περιορισμού του ελλείμματος ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πρέπει να σημειωθεί πως το επιτόκιο του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται έως τώρα στο 7,10%, ποσοστό που θεωρείται απαγορευτικό για την αναχρηματοδότηση του δημόσιο χρέους ενός κράτους μέσω δανεισμού από τις αγορές.
Στο ελληνικό μέτωπο…
Με την έντονη δυσπισία των εταίρων μας θα βρεθεί αντιμέτωπος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της «Κ», οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, θα καταστήσουν σαφές στον Έλληνα ομόλογό τους ότι η χώρα μας δεν μπορεί να περιμένει εκταμίευση περαιτέρω χρημάτων από τον μηχανισμό στήριξης, έως ότου αποδείξει εμπράκτως ότι έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να επαναφέρει το Πρόγραμμα Προσαρμογής εντός στόχων.
Η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκινάει στις έξι το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) με πρώτο θέμα την εκλογή νέου μέλους στο Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη συνέχεια θα συζητηθεί το αίτημα της Ισπανίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Σταθερότητας. Όπως διέρρεαν την Παρασκευή πηγές του Συμβουλίου, οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε καλό στάδιο και αναμένεται να υπάρξει πολιτική συμφωνία των υπουργών οικονομικών για την έγκριση του αιτήματος.
Ωστόσο, όπως διασαφήνισαν οι ίδιες πηγές, μέχρι να δημιουργηθεί ο ενιαίος Ευρωπαϊκός Φορέας Εποπτείας των Τραπεζών, το 2013, τα χρήματα που θα λάβουν οι Ισπανικές τράπεζες θα προσμετρώνται στο Ισπανικό δημόσιο χρέος. Επιπλέον, ακόμη και μετά τη δημιουργία του Φορέα, εγγυητής των δανείων προς τις τράπεζες θα είναι το Ισπανικό κράτος. Η διευκρίνιση αυτή εκτιμάται ότι ακυρώνει πολλλά από τα οφέλη της Συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς το ρίσκο για την ανακεφαλαιοποίηση παραμένει στους ώμους των Ισπανών φορολογουμένων. Σημειώνεται ότι τα Ισπανικά ομόλογα δέχονται εξαιρετικά έντονες πιέσεις και η χώρα κινδυνεύει άμεσα με αποκλεισμό από τις αγορές.
Σε μία τέτοια περίπτωση, τα υφιστάμενα κεφάλαια των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών (EFSF και ESM), μόλις που επαρκούν για να στηρίξουν την πλήρη υπαγωγή της Ισπανίας σε Μνημόνιο. Εξυπακούεται ότι οι διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή πόροι δεν αρκούν για την Ιταλία, αν η τελευταία χρειαστεί βοήθεια.
Το τρίτο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης του Eurοgroup θα είναι η Ελλάδα. Στον απόηχο των Προγραμματικών Δηλώσεων και της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, οι ομόλογοι του κ. Στουρνάρα θα περιμένουν να ακούσουν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το που βρίσκεται το Πρόγραμμα Προσαρμογής σήμερα και ποιες είναι οι προθέσεις της χώρας για να το επαναφέρουν εντός στόχων.
Οριστικές αποφάσεις δεν αναμένονται επ’ αυτού, μέχρι το τέλος Αυγούστου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή της Τρόικας και οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση του Μνημονίου. Έως τότε, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει υιοθετήσει και «προαπαιτούμενες ενέργειες», ώστε να ξεκινήσει και πάλι η ομαλή ροή χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Στήριξης. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ και λήγει στις 20 Αυγούστου, οι εταίροι μας φαίνονται διατεθειμένοι να βρουν τρόπους για την αποπληρωμή του, «εκτός Προγράμματος», αν αυτό καταστεί αναγκαίο, ενώ άγνωστο είναι μέχρι στιγμής το τι θα συμβεί αν τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού κράτους στο μεταξύ εξαντληθούν. Στο Eurogroup θα συζητηθούν και τα πρώτα ευρήματα της αποστολής της Τρόικας στην Αθήνα.
Μία πρώτη συζήτηση θα γίνει και για το Κυπριακό αίτημα για υπαγωγή στον μηχανισμό στήριξης. Όπως όλα δείχνουν, η Κύπρος, σε αντίθεση με την Ισπανία, θα αναγκαστεί να υπογράψει πλήρες Μνημόνιο, αν και σε αυτήν την περίπτωση οριστικές αποφάσεις δεν αναμένονται πριν το τέλος Αυγούστου.
Ακολούθως, το Eurogroup θα ασχοληθεί με τις εφαρμοστικές αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και ειδικά με τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Επιπλέον, θα συζητηθεί ο ορισμός προέδρου του ESM, και τέλος η παράταση ή όχι της θητείας του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που λήγει την ερχόμενη εβδομάδα.
Πηγή: skai.gr/kathimerini.gr