Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των εντοπισμένων θυμάτων από τις πλημμύρες στην περιοχή Κουμπάν έχει ξεπεράσει τα 170 άτομα. Δεκάδες τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Μερικώς είτε ολικώς έχουν πλημμυρίσει περίπου 13 χιλ. σπίτια. Οι δρόμοι είναι διαβρωμένοι, έχει διακοπεί η τηλεφωνική επικοινωνία. Σε μερικούς οικισμούς για λόγους ασφαλείας έχουν διακόψει την παροχή ηλεκτρισμού. Δίχως ρεύμα παραμένουν σχεδόν 30 χιλιάδες άτομα.

Στη Ρωσία η 9 Ιουλίου έχει κηρυχθεί ημέρα πένθους για τα θύματα της τραγωδίας .

Λόγω της πλημμύρας στην περιοχή του Κουμπάν ασκήθηκε ποινική δίωξη βάσει του άρθρου «πρόκληση θανάτου από αμέλεια». Συγκεκριμένοι ύποπτοι δεν υπάρχουν προς το παρόν για την Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, η έρευνα γίνεται ακολουθώντας τα ίχνη παράλληλα με την εξάλειψη των συνεπειών της καταστροφής.

Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στο Κουμπάν ξεπέρασε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τους 150. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι ήδη ζήτησαν ιατρική βοήθεια. Δυστυχώς, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, ο αριθμός των θυμάτων της τραγωδίας θα αυξηθεί. Η πλημμύρα σημειώθηκε το Σάββατο τη νύχτα, περίπου στις 03:00 ώρα Μόσχας. Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για τη διάσωση των ανθρώπων έγινε δυνατό να αναπτυχθεί μόνο το πρωί. Στην πλημμυρισμένη ζώνη βρέθηκαν τρεις πόλεις, Γκελεντζίκ, Κριμσκ, Νοβοροσίσκ, δήλωσε η συνεργάτης της υπηρεσίας Τύπου της Κεντρικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας για την Περιφέρεια του Κρασοντάρ Γιούλια Γιάκοβλεβα:

Συνολικά από το χτύπημα της φυσικής καταστροφής επλήγησαν 12 χιλιάδες 71 άνθρωποι. Στη ζώνη της πλημμύρας βρέθηκαν 5185 σπίτια και αυλές με πληθυσμό 26.475 ανθρώπους, εκ των οποίων 126 παιδιά. Έχουν επιστρατευτεί ελικόπτερα από το νότιο περιφερειακό Κέντρο του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας. Βρίσκονται σε εξέλιξη η αναγνώριση των σορών των νεκρών και ανακριτικές εργασίες.

Την Περιφέρεια του Κρασνοντάρ επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Συνοδευόμενος από τον κυβερνήτη της Περιφέρειας του Κρασνοντάρ Αλεξάντρ Τκατσόφ και του πολιτικού του αντιπροσώπου στο Νότιο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα Βλαντίμιρ Ουστίνοφ πέταξε πάνω από την περιοχή της καταστροφής και εν συνεχεία προήδρευσε σύσκεψης με εκπροσώπους των τοπικών Αρχών. Εκτός από την έρευνα των συνθηκών του συμβάντος, την οποία ανέλαβε υπό τον έλεγχό του ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, βασικό καθήκον, σύμφωνα με τον Πούτιν, είναι η άμεση βοήθεια στον πληθυσμό.

Και βοήθεια θα χρειαστεί και χωρίς καθυστέρηση. Παρά το ότι οι τοπικές Αρχές, όπως δήλωσαν, προσπάθησαν με ταχύτητα να ενημερώσουν τον πληθυσμό ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τα βουνά θα κυλήσουν τεράστιες ποσότητες νερού, το χτύπημα της θεομηνίας ήταν εντελώς απρόσμενο. Περισσότερο όλων επλήγη η πόλη Κριμσκ, που ουσιαστικά σβήστηκε από το χάρτη της Γης. Το κύμα έφθασε ύψος 7 μέτρων. Από το ρεύμα παρασύρθηκαν μονοώροφες κατασκευές και αγροτικά σπίτια, υπέστησαν ζημιές και πέτρινα σπίτια.

Την επιχείρηση των σωστικών συνεργείων και της Ανακριτικής Επιτροπής δυσκολεύουν οι καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των μετεωρολόγων, οι βροχές, που έγιναν αιτία της πλημμύρας, δεν θα διακοπούν τις επόμενες ημέρες, αν και θα είναι πιο αδύναμες. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 9η Ιουλίου Ημέρα Πένθους λόγω του θανάτου των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πλημμύρας στην Περιφέρεια του Κρασνοντάρ και του οδικού δυστυχήματος στην Ουκρανία.

Πηγή: greek.ruvr.ru