Ολοκληρώθηκε αργά την Κυριακή το βράδυ η διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που είχε ξεκινήσει από την Παρασκευή.

Σε σύνολο 300 βουλευτών, η κυβέρνηση έλαβε 179 «ναι» και 121 «όχι» και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Η συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, με τα κόμματα της συγκυβέρνησης και κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να επιτίθενται σφοδρά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη δευτερολογία του, τον κατηγόρησε ότι έχει γίνει «αβανταδόρος του λόμπι της δραχμής» και ότι τον ενδιαφέρει να καταστραφούν τα πάντα, για να έρθει να κυβερνήσει.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για την επιλογή της εύκολης αντιπολίτευσης που «καιροφυλακτεί».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε την κυβέρνηση «απειλή για το ευρώ».

Σε επίπεδο υπουργών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στη δευτερολογία του ότι χωρίς την χρηματοδότηση από τον μηχανισμό στήριξης, το επίπεδο ευημερίας θα είχε πέσει στο επίπεδο του 1960 και είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση πρόκειται να προτείνει τη χρονική μετάθεση του προγράμματος και πέραν του 2014, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω ύφεση και επεσήμανε ότι η δυσκολία αυτής της επιμήκυνσης είναι ότι θα απαιτήσει πρόσθετη χρηματοδότηση και για αυτό η διαπραγμάτευση χρειάζεται να έχει συναινετικό χαρακτήρα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε άμεσα μέτρα στήριξης των ανέργων από χρήματα του ΕΣΠΑ, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για συλλογικές διαπραγματεύσεις και προώθηση ενός ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης εξήγγειλε δέσμη μεταρρυθμίσεων για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος.

Στην ανάπτυξη αναφέρθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πηγή: skai.gr