Άμεσα μέτρα στήριξης των ανέργων από χρήματα του ΕΣΠΑ, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για συλλογικές διαπραγματεύσεις και προώθηση ενός ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης, προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης , στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Δέσμη μεταρρυθμίσεων για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος εξήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης μεταξύ των οποίων η αξιολόγηση των φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και η υποβολή φορολογικών δηλώσεων σε συγκεκριμένη ημερομηνία χωρίς παρατάσεις.

Η συγχώνευση των μονάδων υγείας θα προχωρήσει είπε ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος τονίζοντας ότι ο περιορισμός των δαπανών θα οδηγήσει στην επιβίωση του συστήματος υγείας.

«Δοξασίες» χαρακτήρισε τα περί κλειστού επαγγέλματος του δικηγόρου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Όπως είπε ο κ. Ρουπακιώτης, δικηγόρος γίνεται οποιοσδήποτε το επιθυμεί.

Αναφερόμενος στο σωφρονιστικό σύστημα, είπε ότι απαιτείται να ανοίξουν νέες φυλακές, να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις στον Ποινικό Κώδικα και να προχωρήσει ο εξορθολογισμός του νόμου περί ναρκωτικών.

Η ολοκλήρωση εφαρμογής του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση και η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όπως δήλωσε ο υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Το βήμα του ομιλητή πήρε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίο ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, το Συμβούλιο θα στελεχώνουν ανώτατοι επιτελείς, θα είναι το κατεξοχήν όργανο διαχείρισης κρίσεων και θα έχει ρόλο στην πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας τόνισε ότι δεν χρειάζεται περισσότερη αστυνομία αλλά καλύτερη και επεσήμανε ότι χρειάζεται μία σημαντική αλλαγή στην ΕΛ.ΑΣ. Αναφερόμενος στις πυρκαγιές, σημείωσε ότι η χώρα δεν έχει σωστές υποδομές για να τις αντιμετωπίσει. 

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, είπε ότι η επανίδρυση του υπουργείου αποδεικνύει το υψηλό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή και τόνισε ότι αποσκοπεί στο να μετατρέψει το υπουργείο στο ισχυρότερο αναπτυξιακό εργαλείο για τη Βόρεια Ελλάδα.

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε τον τουρισμό εθνική υπόθεση και επεσήμανε ότι η τόνωση του τουρισμού και της ανταγωνιστικότητας είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η κα. Κεαφλογιάννη ανέφερε μια σειρά από προτεραιότητες για την ανάπτυξη του τουρισμού, ανάμεσα στις οποίες είναι τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, την προβολή του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό και την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας, από την πλευρά του, τόνισε ότι στόχος είναι να προβληθεί και να αξιοποιηθεί η άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, η πνευματική και η λαϊκή μας παράδοση.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και επεσήμανε ότι το υπουργείο θα δώσει προτεραιότητα στη διασφάλιση ανοιχτών Μουσείων με ωράρια λειτουργίας που θα διευκολύνουν τους επισκέπτες, αλλά και θα σέβονται τα δικαιώματα των φυλάκων.

Μέχρι το τέλος του έτους θα επιτευχθεί η εκταμίευση 2,5 δισ. ευρώ για τη γεωργία, υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Διευκρίνισε πως «το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων είναι σταθερά αρνητικό, με τις εισαγωγές να κοστίζουν περί τα 6,5 δισ. ευρώ και τις εξαγωγές να αποφέρουν μόλις 4,5 δισ. ευρώ, κατα το περσινό έτος».

Πηγή: skai.gr