Βιάζονται να βρουν συμφωνία οι ευρωβουλευτές για την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων στις περιφέρειες για τον επόμενο προϋπολογισμό 2014-2020, ωστόσο παραμένει ασαφές πόσο «πράσινη» θα είναι η πρόταση, με κάποιους να λένε ότι διατηρεί τις επιδοτήσεις σε μη φιλικά προς το περιβάλλον έργα, που σχετίζονται με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Η επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης του Κοινοβουλίου θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα στην ψηφοφορία για τα γενικά κονδύλια της ΕΕ (11 Ιουλίου). Μια θετική ψήφος θα δώσει στο Κοινοβούλιο την εντολή να διαπραγματευθεί με τα κράτη μέλη, ωστόσο δε θα αποτελεί την τελική απόφαση του Κοινοβουλίου για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η θέση του θα συνταχθεί με βάση την πρόταση της Κομισιόν το 2011 για τον επόμενο προϋπολογισμό 2014-2020. Η πρόταση της Κομισιόν θεωρήθηκε ως βασική αναδιάρθρωση, κάνοντας έκκληση για απλοποίηση των διαδικασιών αλλά παράλληλα, και για πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση των δεδομένων.

Η επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης είναι η πρώτη που παίρνει θέση για τον προϋπολογισμό, έχοντας ήδη συμφωνήσει σε «όλα τα δομικά στοιχεία».

Ωστόσο τα μέλη της έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους στη συζήτηση για τη διανομή συγκεκριμένων κονδυλίων ειδικά για έργα φιλικά προς το περιβάλλον.

Υπόσχεση στην επίτροπο για το κλίμα

Το Συμβούλιο έχει ήδη συμφωνήσει να διανείμει μέρος των περιφερειακών κονδυλίων για περιβαλλοντικά έργα. Για αυτό τον σκοπό, τουλάχιστον 12% θα δοθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που αποτελεί μέρος των Ταμείων Συνοχής και έχει ως στόχο την παροχή βοήθειας για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών περιφερειών.

Το Κοινοβούλιο επίσης στηρίζει την εν λόγω διανομή. «Διασφαλίζω αυτή την ισορροπία», είπε ο ολλανδός ευρωβουλευτής Lambert van Nistelrooij, που συνέταξε τον κανονισμό για τα ταμεία της ΕΕ μαζί με τον γερμανό ευρωβουλευτή Constanze Krehl εκ μέρους του Κοινοβουλίου.

«Υποσχέθηκα στην επίτροπο κλιματικής δράσης Hedegaard να δεσμευθώ σε αυτό και να μην το υπονομεύσω», είπε.

Μια από τις τροποποιήσεις που θα συζητηθεί και για την οποία παραπονιούνται οι ομάδες οικολόγων είναι αυτή που κατέθεσε ο Πολωνός ευρωβουλευτής Jan Olbrycht από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Πρότεινε τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της «κατασκευής και εκσυγχρονισμού του ηλεκτρικού ρεύματος, δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου, υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως επίσης και μέσω υποδομών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο».

Προηγουμένως είχε πει ότι η μείωση των εκπομπών CO2 «δεν είναι πρώτος στόχος της πολιτικής συνοχής».

Ο αυστηρός συσχετισμός της με δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον δεν αφήνει πολύ χώρο στα κράτη μέλη για ελιγμούς, τόνισε.

Αγώνας για μια καλή διαπραγμάτευση

Κατά την σύνταξη του νομοσχεδίου, οι van Nistelrooij και Krehl προσπάθησαν να «στριμώξουν» πάνω από 3,000 προτεινόμενες τροποποιήσεις από όλους τους ευρωβουλευτές σε 10 συμβιβαστικά άρθρα.

«Πρώτα χαράζουμε πολιτική και μετά προϋπολογισμό, όχι ανάποδα», είπε ο van Nistelrooij, τονίζοντας ότι συμφώνησε στην προσέγγιση με τον Krehl προκειμένου να μην «χαθεί χρόνος». Οι άλλες επιτροπές ακόμη περιμένουν συγκεκριμένα στοιχεία για να καλυφθούν τα κενά με το «Χ» πάνω στον προϋπολογισμό.

Oρόσημα

11 Ιουλίου: Η επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης του Κοινοβουλίου υιοθετεί θέση για την μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής της ΕΕ για τον επόμενο προϋπολογισμό.

24 Ιουλίου: Συμβούλιο γενικών υποθέσεων που θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός.

30 Αυγούστου: Άτυπη συνάντηση Συμβούλιο γενικών υποθέσεων που θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός.

Σεπτέμβριος: Η Κυπριακή Προεδρία θα «τεστάρει τα στοιχεία».

18-19 Οκτωβρίου: Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός.

13 Δεκεμβρίου: Σύνοδος της ΕΕ για συμφωνία στον προϋπολογισμό.

31 Δεκ: Αναμένεται ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον επόμενο προϋπολογισμό.

1η Ιαν 2012: Ιρλανδική Προεδρία

Πηγή: euractiv.gr