Ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας σε 25 αστυνομικούς για την επιδρομή στο σχολείο «Diaz» της Γένοβας, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στη σύνοδο των G8 το 2001.

Η υπόθεση έκλεισε μετά από 11 χρόνια δικαστικών «μαχών» με την τελεσίδικη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που δεν δέχθηκε τα ελαφρυντικά που παρουσίασε η αστυνομία και επέβαλε τις πρωτόδικες ποινές στους κατηγορουμένους.

Η πρωτόδικη απόφαση έκανε λόγο για απρόκλητη επιδρομή της αστυνομίας στο σχολείο «Diaz», όπου είχαν εγκατασταθεί εκατοντάδες διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη για τις τέσσερις μέρες διαδηλώσεων ενάντια στη σύνοδο των G8 το καλοκαίρι του 2001.

Η επιδρομή της αστυνομίας ήταν προσχεδιασμένη, απάνθρωπης βαρβαρότητας και έγινε προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος από υψηλά ιστάμενους του υπουργείου Εσωτερικών, όπως είχε αποφανθεί το δικαστήριο στην έφεση του 2010 και στην πρώτη δίκη το 2008.

Ικανοποιημένος από την απόφαση δήλωσε ο Giuliano Giuliani, πατέρας του Carlo, που έχασε τη ζωή του σε εκείνες τις διαδηλώσεις από πυροβολισμό αστυνομικού:

«Είναι μια θετική είδηση. Συμβαίνει πολύ σπάνια, αλλά πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Φαίνεται πως υπάρχει μια αχτίδα δικαιοσύνης σε αυτήν τη χώρα. Εμείς ακόμα προσπαθούμε να βρούμε δικαιοσύνη και για τον δολοφόνο του Carlo».

Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

Πηγή: zougla.gr