Στη σκιά των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων πραγματοποιήθηκε το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ της κυβέρνησης με την τρόικα. Ενδεικτική του κλίματος ήταν η προειδοποίηση των εκπροσώπων των δανειστών στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι δε θα περάσει καλά στο Eurogroup που συνεδριάζει τη Δευτέρα.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας περνούν από κόσκινο όλα τα υπουργεία για να καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ενόψει και της παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στην περίπου μιας ώρας συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, ο Αντώνης Σαμαράς ουσιαστικά επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτή διατυπώθηκε με την πρωθυπουργική επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 27 Ιουνίου. Ότι δηλαδή η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο, το οποίο όμως χρειάζεται τροποποιήσεις για να ελεγχθεί η ανεργία και να ανασχεθεί η ύφεση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Σαμαρά, «ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συμμετοχή».

Είχε προηγηθεί συνάντηση των τροϊκανών με τον Γιάννη Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο ΥΠΟΙΚ τους ενημέρωσε εφ’ όλης της ύλης για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς τους τελευταίους τρεις μήνες το πρόγραμμα ήταν ουσιαστικά ανενεργό, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την εικόνα των αποκρατικοποιήσεων και τις προβλέψεις για την ύφεση και την ανεργία, στοιχεία που φυσικά δυσαρέστησαν ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των δανειστών. Μάλιστα ενδεικτικός των συναισθημάτων με τα οποία έφυγαν από το γραφείο του οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι ο διάλογος που αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας σε σχέση με το Eurogroup της Δευτέρας.

Τρόικα : Δεν θα περάσεις καλά τη Δευτέρα
ΥΠΟΙΚ : Το ξέρω

Στοιχείο της συζήτησης ήταν και η εκτέλεση του προϋπολογισμού όπου το 5μηνο η υστέρηση των εσόδων έφτασε τα 750εκ€. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για τον Ιούνιο τα καθαρά έσοδα εμφανίζονται αυξημένα 1% γεγονός πάντως που αποδίδεται σε συγκυριακούς παράγοντες, όπως η συγκράτηση των επιστροφών φόρων και η αύξηση έκτακτων εσόδων όπως οι απολήψεις από την ΕΕ.

Δύσκολα χρόνια

Στις πρώτες του δηλώσεις ως ΥΠΟΙΚ ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου στην πιο δύσκολη στιγμή για την ελληνική οικονομία. « Μπαίνουμε από σήμερα σε πολύ βαθιά νερά. Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια. Βλέπω φως, αλλά το τούνελ είναι μακρύ και θα χρειαστεί υπομονή. Το πρόγραμμα σε ορισμένες διαστάσεις είναι εκτός πλαισίου και σε άλλες εντός».

Ο νέος ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε κανενός είδους διαπραγμάτευση, καθώς αποστολή της τρόικας είναι να καταγράψει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και να συντάξει έκθεση με την οποία θα ενημερώνει τους προϊσταμένους της αρχής γενομένης από το Eurogroup της Δευτέρας. Με βάση αυτήν την έκθεση θα γίνει η όποια διαπραγμάτευση και θα ληφθούν αποφάσεις.

Κρίσιμο δίμηνο

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές θα ξεκαθαρίσουν τη στάση τους στα τέλη Ιουλίου, ενδεχομένως σε έκτακτο με θέμα την Ελλάδα Eurogroup. Σε κάθε περίπτωση, αυτή που πιέζεται είναι η ελληνική πλευρά καθώς στις 20 Αυγούστου λήγουν ομόλογα που έμειναν εκτός κουρέματος ύψους 3,2δις€ τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να πληρωθούν από τον προϋπολογισμό.

Πριν την αναχώρηση πάντως της τρόικας – και μετά από δικό της αίτημα – θα υπάρξει ένα ακόμη ραντεβού την Κυριακή το πρωί με τον Γιάννη Στουρνάρα με αντικείμενο την εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης.

Πηγή: skai.gr